Sanne

Eigenlijk heel logisch!

Maak jij standaard te veel pasta, zodat je er later nog eens van kunt eten? Of blijf je het lastig vinden om de hoeveelheid spaghetti of penne af te meten, waardoor je meer eten hebt dan gepland? Gelukkig kun je pasta goed bewaren en op een later moment opwarmen in de magnetron. Maar doe jij dat al volgens de ‘donut-truc’? 

Pasta opwarmen

Je kunt pasta natuurlijk op verschillende manieren opwarmen. Zo kun je ervoor kiezen om het in een pan op te warmen. Daarbij is het belangrijk om een beetje water toe te voegen, zodat de pasta zijn oorspronkelijke structuur terugkrijgt. Echter zorgt opwarmen in een pan wel weer voor extra afwas, dus kiezen we liever voor de magnetron. Alleen hoe zorg je er nu voor dat de pasta weer goed warm wordt? Daarbij is de donut-truc essentieel.

Donut-truc

Als je pasta in de magnetron opwarmt, is de buitenkant van het bord vaak heet en de binnenkant nog koud. Herkenbaar? Vaak blijf je de magnetron maar opnieuw aanzetten, in de hoop dat ook die binnenkant warm wordt. Het gevolg is echter dat de buitenste rand nog heter wordt en de binnenkant hoogstens lauwwarm. Je voelt het misschien al aankomen, dit is namelijk waar de donut-truc van pas komt. Als de binnenkant niet warm wordt, moet je er gewoon voor zorgen dat er geen ‘binnenkant’ is. Leg je pasta daarom in de vorm van een donut op een bord, zodat er een gat in het midden ontstaat.

Waarom?

Magnetrons gebruiken korte elektromagnetische golven om eten op te warmen. Die golven komen vanuit de binnenste randen van het apparaat en stuiteren vervolgens naar de zijkant. Het is dus logisch dat de buitenkant van je eten sneller warm wordt dan de binnenkant, en precies de reden waarom deze zogenoemde donut-truc zo goed werkt. Typisch een gevalletje ‘wisten we dit maar eerder’!

Ook lekker: Recept: romige truffelpasta met pecorinokaas

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav | Beeld: Pexels