Kookfans

Dit gaan we meteen proberen

Gefrituurde kip is ontzettend lekker. Zacht vanbinnen en lekker knapperig van buiten: chicken wings of kipnuggets staan bovenaan ons lijstje met favoriete snacks om te cheaten. Helaas is fried chicken niet bepaald gezond en – als je het zelf maakt – zorgt het voor een enorme frituurlucht in huis. Wij delen daarom een geheim ingrediënt waarmee je knapperige kip kunt bereiden, maar dan gewoon in de oven of airfryer. 

Krokant korst

Krokante kip uit de oven kan een hele uitdaging zijn. Juist door kip te frituren in een lekker gepaneerd korstje wordt het lekker knapperig. Maar, ook in de oven kun je dit bereiken. Belangrijk is dat je de kip op een rooster legt met een bakplaat eronder om vet op te vangen. Als je de kip direct op een bakplaat of in een ovenschaal legt, kan de hete lucht niet om de kip heen circuleren waardoor de korst vochtig blijft. Je wil juist dat de korst uitdroogt voor heerlijke krokante kip!

Geheim ingrediënt

Oké, je legt de kip op een rooster in de oven of in de Airfryer. Maar hoe krijg je de kip nu echt knapperig? Hier komt ons geheime ingrediënt om de hoek kijken: baking soda. Wij gebruiken baking soda vaak om baksels luchtig mee te maken of om mee schoon te maken. Maar, het is ook een fantastische toevoeging aan je drumsticks of kippenvleugels om ze lekker knapperig te maken.

Zo doe je het

Hoe gebruik je baking soda om kip krokant te maken? Je voegt het simpelweg toe aan de kruiden en smaakmakers. Meng voor 600 gram kip een mespuntje (1/4 theelepel) baking soda met een mespuntje knoflookpoeder, twee theelepels zout, flink wat peper en een halve theelepel uienpoeder. Strooi dit over de kip en meng zodat het goed verdeeld is. Je kunt je handen gebruiken om het in te wrijven. Gebruik niet meer dan een mespuntje baking soda, anders ga je dit proeven. Bak de kip in de oven of Airfryer zoals je normaal zou doen. Het resultaat: de lekkerste krokante kip!

Ook lekker: Heerlijk als snack tussendoor: geraspte aardappelkoekjes uit de airfryer

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Bon Appetit, Kookfans archief | Beeld: Unsplash