Yentl Feenstra

We helpen je dé perfecte pasta te koken

Wat zet je op tafel als je een snel, simpel maar lekker gerecht op tafel wilt zetten? Pasta! Tenminste, wij dan. Pasta mag dan nog zo’n simpele klassieker zijn, hiermee kun je juist ontzettend de fout ingaan. Wij vertellen je – voor eens en voor altijd – waar je op moet letten als je je de volgende keer weer aan dit traditionele Italiaanse recept waagt. 

Pasta te ver doorkoken

Alhoewel wij geneigd zijn pasta braaf volgens de bereidingswijze op de verpakking te koken, eten Italianen hun pasta al dente, ofwel beetgaar. Kijk zeker naar de tijd op de verpakking, maar begin een paar minuten van tevoren al met proeven of de pasta goed is. Is hij niet meer hard, maar heeft hij nog wel een klein bite? Meteen afgieten die handel! Een extra tipje: giet de pasta 1-2 minuten te vroeg af, en gaar het de laatste minuten door in de pan met saus. Zo krijg je die extra flavour.

Pastawater niet voldoende zouten

We hopen dat iedere kookfan inmiddels wel weet – zo niet, let dan goed op – dat je je pastawater moet koken in gezouten water. Dit is zo ongeveer het meest belangrijkste ingrediënt voor een smaakvolle pasta! Maar wat veel mensen toch nog verkeerd doen, is dat ze er niet genoeg van dit witte goud ingooien. Met een paar draaien met de molen kom je er namelijk niet. Het water moet écht goed zout zijn voordat de pasta erin gaat. Een eetlepel per liter water om precies te zijn. Vergeet ook vooral niet om voor het afgieten een scheutje van dit pastawater door je saus heen te mengen.  En oja, geen zorgen over je nieren: het meeste zout blijft tijdens het koken van de pasta in het water zitten.

Olijfolie toevoegen aan je pastawater

Even terugkomend op dat óh zo belangrijke pastawater: veel mensen voegen olijfolie toe om het plakken van de pasta te voorkomen. We kunnen er kort en bondig over zijn: dit heeft geen zin. Olie is namelijk hydrofoob en mixt niet met water, maar blijft erop drijven. De olijfolie drijft naar de bovenkant van het water en de pasta zit diep in de pan, dus helpen doet het zeker niet. Je kunt beter gewoon af en toe even door de pasta roeren. Wat er wél gebeurt als je olie toevoegt en de pasta afgiet, is dat er een dun laagje om de pasta komt. Door dat laagje hecht de saus niet meer aan de pasta, terwijl dat juist zo lekker is. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Gewoon mee stoppen dus.

Nog een kleine reminder: pasta eet je met een vork. Niet met een lepel en al he-le-maal niet met een mes! Als je dit laatste doet in het bijzijn van een Italiaan, kun je het beste voor eens en voor altijd van de aardbodem verdwijnen.

Lees ook: Dít is de gezondste pastasoort

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Flavorflav | Beeld: Pexels