Wij leggen het uit

Wanneer je je cake of bananenbrood in een bakvorm maakt, is de eerste stap natuurlijk om de bakvorm in te vetten. Wanneer we echter bakpapier in de bakvorm doen, laten we dat invetten vrijwel altijd achterwege. Toch zouden we óók dan de bakvorm moeten invetten. Huh? Ja, echt. 

Bakvorm invetten

Het voelt behoorlijk dubbelop: je bakvorm invetten wanneer je er bakpapier in doet. Het bakpapier zorgt er immers al voor dat de cake niet aan de bakvorm blijft kleven, toch? Hoewel dat zeker waar is, zijn er genoeg redenen op te noemen waarom je je bakvorm ook zou moeten invetten als je bakpapier gebruikt. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

1. Je bakpapier rolt niet meer terug op

Als je ooit een vel bakpapier in je handen hebt gehouden, weet je dat dit zowel heel handig als heel onhandig is. Het is handig, omdat het ervoor zorgt dat je baksel niet aan de vorm blijft plakken. Maar het is ook extreem onhandig, doordat het de hele tijd terug oprolt. Wanneer je je bakvorm invet voordat je er bakpapier in doet, blijft het bakpapier aan de vorm plakken. En dit maakt het een stuk makkelijker om het beslag in de vorm te gieten. Zo komt er ook ein-de-lijk geen beslag meer tussen het bakpapier en de bakvorm terecht!

2. Je krijgt geen lelijke deuken in je cake

Natuurlijk is het het belangrijkste dat je cake goed smaakt, maar het oog wil ook wat. Geef toe: hoe vaak heb je een stuk bakpapier in een bakvorm gefrommeld, omdat je te lui was om ‘m in het juiste formaat te knippen? Wij in ieder geval veel te vaak. Het gevolg? Allemaal lelijke deuken in je baksel. Wanneer het bakpapier zich hecht aan de ingevette bakvorm, loop je veel minder risico hierop.

3. Het bakpapier kleeft niet aan de cake

Hoewel bakpapier als doel heeft niet te veel aan je baksel te kleven, gaat dit soms toch mis. Maar als het bakpapier al aan de bakvorm blijft kleven, zal het minder snel óók aan de cake blijven plakken. Dat maakt het een stuk makkelijker om de cake uit de vorm te halen. Ideaal!

Lees ook: Recept: luchtige Sinterklaascake met kruidnoten

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Unsplash, Maximilian Zahn