Freek

Wachten tot je vlees ein-de-lijk ontdooid is, kan behoorlijk frustrerend zijn

Of je nu een gezellige barbecue op de planning hebt staan of een diner waarbij een goed stuk vlees het middelpunt van je maaltijd is. Soms moet de boel nog even ontdooid worden. En dan geldt vaak: hoe sneller hoe beter. Echter is het wel zaak om je biefstuk of karbonade op een veilige manier op te warmen. 

Van vrieskist naar koelkast

Je stuk vlees van de vrieskist naar de koelkast verplaatsen, heeft qua veiligheid absoluut de voorkeur. Vanwege de lage temperatuur hebben schadelijke bacteriën daar weinig kans zich te vermenigvuldigen. Bovendien gebeurt het opwarmen relatief langzaam. Daardoor krijgt het vlees de tijd al het ontdooide water tot zich nemen, wat zowel de structuur als de sappigheid van je vlees ten goede komt.

Haast

Klinkt ideaal, maar vooral bij grote stukken vlees gaat dat lang duren. Te lang, als je haast hebt. Want wie vergeet nou niet af en toe om alles tijdig uit de vriezer te halen? Het overkomt de beste. Gelukkig is er een andere manier om het proces te versnellen, zonder dat schadelijk bacteriën de kans krijgen zich in rap tempo te vermenigvuldigen. Iets dat wél gebeurt als je een hamburgertje of steak open en bloot op het aanrecht laat ontdooien.

Lauwwarm water

De volgende manier is sneller en veiliger: haal je stuk vlees uit de verpakking en leg het in een schaal. Vul deze vervolgens met lauwwarm water en zet in de gootsteen. Waarom juist daar? Nou, zodat je de kraan in het water kunt laten druppelen. Op deze manier blijft het water in beweging en is de kans op het vermenigvuldigen van bacteriën minimaal. Terwijl het lauwwarme water er wel voor zorgt dat zelfs grotere stukken vlees veel sneller ontdooid zijn dan in de koelkast of op het aanrecht. Veilig én snel dus. Zodat jij en je gasten niet lang hoeven te wachten op een sappig stukje vlees. Ideaal!

Lees ook: Met dit trucje wordt jouw vlees altijd héérlijk mals

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Telegraaf | Beeld: Pixabay, Shutterbug75