Roos

Hiermee ga jij al je soepen en sauzen een upgrade geven

Als het aan ons ligt is koken af en toe best een stressvol taakje. Sta je al een kwartier ijverig te roeren in je zelfgemaakte pastasaus, maar dikker worden? Ho maar. Die saus wil gewoon soms niet binden. We weten allemaal dat maizena de oplossing kan zijn, maar toch voelt het door deze toevoeging alsof je een klein beetje ‘gefaald’ hebt. Herkenbaar? Geen zorgen. Met een roux ga jij dat pakje maizena niet meer nodig hebben. 

Zo maak je je saus dikker als een échte kok.

Roux

Een roux is simpelweg een mix van roomboter en bloem. Het klinkt ingewikkeld, het klinkt culinair, maar eigenlijk is het allesbehalve dat. Het is een bindmiddel dat bestaat uit gelijke delen vet en bloem, waardoor sauzen en soepen dikker worden. Je hebt een roux in drie verschillende varianten: blanke, blonde en bruine roux. Het verschil maak je door de bruiningstijd aan te passen.

Hoe maak je ‘m

  • Pak een pan met een dikke bodem en laat een flink stuk roomboter smelten. Zorg dat het niet bruin wordt.
  • Voeg tijdens het smelten dezelfde hoeveelheid tarwebloem toe. Je gebruikt evenveel bloem als boter. Roer continu door, zodat er een glad mengsel ontstaat.
  • Verhit het mengsel tot de bloem niet meer rauw is. Dit duurt ongeveer 30 seconden. Proef de roux om te achterhalen of het niet meer rauw is. Je blanke roux is nu klaar.
  • Wil je een blonde of bruine roux? Ga dan door met koken. Roer door. De roux moet niet verbranden, maar bruin kleuren. Wil je een écht bruine roux? Gebruik dan olie in plaats van roomboter. Dit kun je hoger verhitten.

Tips

Hoera! Je roux is klaar. Je kunt je roux direct gebruiken wanneer je een koude vloeistof aan toevoegt. Ga je ‘m voor een soep gebruiken? Laat de roux dan eerst afkoelen. Je kunt een blanke roux gebruiken voor het maken van een béchamelsaus of het binden van je soep. Een bruine roux gebruik je om meer diepte in je stoofvlees te krijgen. En onthoudt: aan een warme roux voeg je koude vloeistof toe en een koude roux los je op in warme vloeistof.

Lees ook: Appeltje-eitje? Blijkbaar breken we eieren ons hele leven al verkeerd

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: ELLE Eten | Beeld: Unsplash