Roos

Hier komt nét iets meer dan alleen afwasmiddel bij kijken

Een gietijzeren pan zou je in principe tientallen jaren kunnen gebruiken. Deze pannen mogen vaak wat kosten, maar zijn een fantastische investering – tenzij je er niet goed mee omgaat. Een gietijzeren pan heeft liefde en verzorging nodig. Oeps, heb je te weinig aandacht besteed aan je kookgerei? Dan vraagt dit om de juiste poetsmethodes. Wij leggen je uit hoe dit werkt!

Je kunt meteen aan de slag.

Schrobben maar

In de meeste gevallen zijn heet water en afwasmiddel niet héél goed voor een pan. Toch houden we ons met de gietijzeren variant niet aan die regel. Met een flinke dot milde zeep, warm water en staalwol is het mogelijk de pan goed schoon te krijgen. Ga niet als een gek tekeer, maar durf wel wat kracht te zetten op jouw roestige pan. Let op: zodra je klaar bent is het belangrijk de pan meteen goed af te drogen. Anders zal de roest direct terugkeren.

Doop ‘m in een badje

Is er sprake van een flinke hoeveelheid roest? Doop ‘m dan eens in een badje van witte azijn en warm water. Dompel de pan hierin onder en check regelmatig of de roest al te verwijderen is. Laat je gietijzeren pan niet té lang in dit badje, aangezien dit schadelijk kan zijn voor het oppervlak van de pan.

Na het poetsen

Met alleen een flink staaltje poetswerk ben je er (helaas) nog niet. Het is belangrijk om een coating in je pan aan te brengen, zodat-ie in het vervolg minder snel gaat roesten. Verwarm een oven voor op 180 °C, bedek een bakplaat met aluminiumfolie en plaats deze onderin de oven. Wrijf de pan in met een plantaardige olie en plaats hem, met de kant waarmee je bakt, op de bakplaat. Laat de pan een uur in de oven staan en wacht vervolgens 3 kwartier voor je ‘m weer gebruikt.

Voorkom gedoe

Allereerst: probeer te voorkomen dat je gietijzeren kookgerei niet verroest. Dit doe je door ‘m goed te drogen na gebruik en vervolgens in te vetten met een laagje olie. Let er vervolgens op dat je niet al je andere pannen bovenop de gietijzeren variant bewaart. Tip: leg er een aantal keukenvellen om krassen te voorkomen!

Lees ook: Gooi jij je mandje in de supermarkt vaak voller dan gepland? Hier ligt het aan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: ELLE eten | Beeld: Unsplash