Sabine

Een braadpan is best gevoelig

Braadpannen, ook wel Dutch Ovens genoemd, zijn fantastische pannen om hachee en stoofpotten in te maken. Maar als je wilt dat deze kostbare pan zo lang mogelijk meegaat, moet je ‘m wel goed behandelen. Voorkom daarom de volgende fouten: 

Te heet

Veel mensen gebruiken hun braadpan op veel te hoog vuur. Braadpannen zijn heel goed in het vasthouden van hitte en daarom zijn ze ook heel goed in eten verkolen. Het zou toch zonde zijn als je heerlijke hachee in de prullenbak verdwijnt, omdat jij het vuur te hoog zet. Mocht je nu toch een laag verkoold eten op de bodem van je pan hebben zitten, dan kun je het gemakkelijk verwijderen door een laag water aan de kook te brengen. Voeg hier vervolgens 2 eetlepels baking soda aan toe en laat dit een paar minuutjes koken. Je schraapt de verkoolde resten nu zo van de bodem af.

Voorverwarmen zonder iets erin

Het voorverwarmen van een braadpan kan heel risicovol zijn, omdat het snel te heet wordt en het voedsel aankoekt op het moment dat het de pan raakt. Daarbij kan de pan ook breken als je dit doet. Giet er dus gelijk olie in als je de pan op het vuur zet.

Van welk materiaal zijn jouw spatels? Sommigen kun je beter niet gebruiken. Bekijk op de volgende pagina welke dat zijn.

Niet genoeg olie

Het is bij braadpannen heel belangrijk dat de volledige onderkant van de pan bedekt is met boter of olie. De laag in deze pan lijkt misschien wel op een antiaanbaklaag, maar in werkelijkheid is dit niet het geval. Als je niet genoeg vet gebruikt, zal je eten dus wel degelijk aankoeken op de bodem en dat is natuurlijk zonde.

Metaal gebruiken

Fout, fout, fout! Gooi al je metalen spatels de deur uit als je een braadpan hebt. Als je met een metalen spatel over de bodem schraapt kun je ‘m wel weggooien. Het krast en daarmee kan die hele coating breken en dat is zonde, omdat de pan daarmee onbruikbaar wordt. Gebruik liever siliconen, hout of hittebestendig plastic.

Niet volledig drogen

Technisch gezien kunnen braadpannen in de vaatwasser, maar het tast de coating wel degelijk aan als je ‘m niet gelijk afdroogt. Als je de pan niet gelijk afdroogt kun je last krijgen van roestvorming en dat is niet gezond.

Lees ook: Brandvlekken op je elektrische kookplaat? Zo haal je ze makkelijk weg

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: The Kitchenn | Beeld: Odiseo Castrejon (Unsplash)