Sabine

Van lente-uitjes tot sjalotten en van rode ui tot gele ui, welke gebruik je waarvoor?

Je hoeft maar een willekeurige supermarkt in te lopen, en op de groente-afdeling lachen vele ui-soorten je tegemoet. Fijn dat er variatie is, maar welke ui kun je eigenlijk het beste gebruiken voor welk gerecht? 

Gele uien

Gele uien hebben een scherpe smaak als ze rauw zijn, maar juist een heel zachte smaak als je ze bakt. Daarnaast hebben ze niet lang nodig om te bakken en je kunt ze in bijna alles verwerken. Ze zijn vooral goed in stoofpotjes, bouillons en soepen. Ook vleesgerecht zijn uitermate geschikt. Deze ui kan altijd gebruikt worden als vervanger voor een andere.

Witte uien

Witte uien hebben een scherpe en uitgesproken smaak. Daarbij zijn ze knapperig, doordat ze veel water bevatten. Ze worden veel gebruikt in de Mexicaanse keuken, omdat de knapperige textuur ze heel geschikt maakt voor salsa’s en andere rauwe gerechten.

Zoete uien

Zoete uien hebben een uitgesproken smaak en zijn zowel rauw als gebakken lekker. Gebruik deze uien het liefst in een gerecht waar de ui een hoofdrol speelt, zoals uiensoep of uienringen.

Rode uien

Rode uien zijn prachtig. Ze geven kleur aan je gerecht, waar andere uien dat niet doen. Ze hebben een milde smaak en zijn het beste te eten in een salade, salsa of als topping op een burger of een ander broodje. Je kunt ze gebruiken om mee te koken, maar ze hebben daarvoor vaak een niet genoeg smaak.

Bos- en lente-uien

Bosuien hebben een milde smaak. Ze worden vaak gebruik ter garnering van gerechten. Dit zijn de lange slanke stengels zonder dikke witte bol aan de onderkant. Degene met de bol heten lente-uien en die hebben weer een sterkere smaak. Het witte gedeelte heeft veruit de meeste smaak. Gooi trouwens nooit de worteltjes weg! Plant ze in de aarde en groei nieuwe uien!

Sjalotten

Heb je nog nooit sjalotten gebruikt? Zonde! Deze uien zijn de reden dat restaurantvoedsel zoveel lekkerder smaakt dan ander eten. Sjalotten zijn mild en zoet en ze kunnen in bijna elk gerecht als je geen overheersende uiensmaak wilt. Daarbij kunnen ze ook heel goed in rauwe gerechten gebruiken.

Lees ook: Franse uiensoep met een royale scheut brandy

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Wonder How To | Beeld: Pixabay