Sanne

Je hebt het wondermiddel waarschijnlijk al in huis

Een gietijzeren pan is vaak een flinke investering, maar dan heb je ook wat. Van deze pannen zou je tientallen jaren plezier kunnen hebben. Echter staan de pannen er ook om bekend dat ze lastig schoon te maken zijn. Gelukkig hebben wij een hele simpele truc, waarbij het schoonmaken van je gietijzeren kookgerei een eitje wordt. 

Vaatwasser vermijden

Eigenlijk zou je geen enkele pan in de vaatwasser moeten doen, maar een gietijzeren pan al helemaal niet. Hoe makkelijk het ook is om de vaatwasser het werk te laten doen, het apparaat kan het materiaal van de pannen aantasten. Daarmee kunnen ze hun antiaanbaklaag verliezen — ook de pannen die je zonder zo’n laag koopt. Als je een gietijzeren pan goed behandelt, kun je zelfs een natuurlijke antiaanbaklaag creëren. 

Wondermiddel 

Het moge duidelijk zijn, we kunnen onze pannen het beste met de hand schoonmaken. Gebruik daarbij liever geen schuursponsje, die kunnen je pannen beschadigen. Het wondermiddel om je gietijzeren pan schoon te maken staat waarschijnlijk al gewoon in je keukenkastje: zout. Het is heel simpel: strooi wat grof zeezout in de pan en wrijf het met een doekje goed langs alle aangekoekte resten. Je kunt het vuur onder de pan eventueel aan laten staan. 

Veel voordelen 

Je pannen schoonmaken met zout heeft veel voordelen. Zo zorgt het zout ervoor dat etensrestjes makkelijk loslaten en het neemt achtergebleven vetstoffen goed op. Daarnaast absorbeert het zout de smaken van de ingrediënten die je in de pan hebt gebakken. Het neutraliseert de pan als het ware. 

Nog meer tips

Als je het zout goed door de pan hebt gewreven, kun je ‘m gewoon naspoelen met water. Droog de pan altijd goed na als je water hebt gebruikt, om roest te voorkomen. Een gietijzeren pan moet je dan ook nooit lang onder water laten staan. En tot slot een tip voor als je pan wat droog oogt: smeer er een laagje neutrale olie op. Als je je pannen op deze manier behandeld, gaan ze écht een leven lang mee. 

Lees ook: Een glas water op je nachtkastje: hoe hygiënisch is dat eigenlijk? 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Unsplash