Heb jij ‘s nachts ook een glas water naast je bed staan? 

Veel mensen hebben ’s nachts een glas water op hun nachtkastje staan. Maar hoe hygiënisch is dat eigenlijk? Kun je midden in de nacht met een gerust hart een slokje nemen, of is het een bron van bacteriën? We verklappen alvast: heel hygiënisch is het niet. Maar is het ook schadelijk? 

Zekere voor het onzekere 

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je midden in de nacht op je blote voeten naar de keuken moet voor een glas water. Op veel nachtkastjes staat dan ook iedere nacht een glas water te pronken. Negen van de tien keer wordt er geen slokje van genomen, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Toch? Soms staat zo’n glas water er wel een paar dagen. Maar hoe gezond is dat eigenlijk? 

Geen wetenschappelijk onderzoek 

Er is nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van drinkwater dat een paar dagen op je nachtkastje staat, vertelt Frederik Hammes, afdelingsleider drinking water microbiology van een Zwitsers instituut, aan Quest. Wat Hammes wel kan vertellen, is wat er zich gedurende de nacht(en) afspeelt in je glas water. 

Stofdeeltjes uit de lucht 

De lucht zit vol met miljoenen stofdeeltjes, die voor ons onzichtbaar zijn. Die stofdeeltjes bestaan voornamelijk uit onze eigen huidschilfers en die van onze huisdieren. Verder zitten er deeltjes van huisinsecten in, zoals spinnen, vliegjes en muggen. Daarnaast daalt de pH-waarde gedurende de nacht, doordat water kooldioxide opneemt uit de lucht. Daardoor kan een nachtelijke slok water net even zuurder smaken dan wanneer je het vers uit de kraan tapt. Heel smakelijk klinkt het allemaal niet, maar het is absoluut niet gevaarlijk. 

Gerust een slok nemen 

Het zal je misschien verbazen: water uit de kraan is weliswaar vers, maar ook niet helemaal vrij van bacteriën. Echter zijn dit goede bacteriën, waar je niet ziek van wordt. Ook je eigen speeksel aan de rand van het glas is geen reden tot paniek, die bacteriën zijn immers van jezelf. Groeien er dan nog bacteriën in het water die je liever niet opdrinkt? Daar zal eerst onderzoek naar worden gedaan. Vooralsnog denkt Hammes dat het allemaal wel meevalt, we kunnen dus gerust een slok water nemen ’s nachts. Alhoewel we niet ziek worden van een oud glas water, kan het geen kwaad om iedere avond een vers glas water naast je bed te zetten. 

Lees ook: 4 tips om voldoende water te drinken als het buiten koud is 

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Favorflav, Quest | Beeld: Unsplash