Sanne

Geen geklooi meer met halve stukken vlees of vis die vast blijven plakken

Met het warme weer is het vreselijk om in de keuken te staan. De oplossing? We brengen de keuken naar buiten en gaan lekker barbecueën. Vuurtje aan, stukje vlees, vis of groente erop en we zijn er klaar voor. Maar soms krijgen we dat stukje vlees niet meer van het rooster af: hij zit vastgeplakt. Gelukkig is daar wat aan te doen en wij vertellen je hoe.

Hoe schoon is de barbecue

Eigenlijk moet je de barbecue gewoon na iedere keer gebruiken schoonmaken. Dat is wel zo hygiënisch, maar helpt ook als je eten vaak blijft plakken. Achtergebleven etensresten koeken namelijk aan en zorgen ervoor dat de volgende keer als jij de BBQ weer aansteekt, je eten sneller vastplakt.

Invetten

Een pan of ovenschaal vet je ook in voordat je er eten in bereidt, dus je BBQ kan ook wel een laagje olie gebruiken voordat je al je eten erop gooit. Doe wat olie op een keukenpapiertje en vet hiermee het rooster in. Ook de ingrediënten zelf kun je met wat olie bestrijken. Let daarnaast even op je marinades: een te zoete marinade kan veel meer gaan plakken, dus voeg daar ook wat extra olie aan toe.

Loeiheet

Wederom net als in een pan, moet de barbecue goed heet zijn, wil je dat je eten loskomt. Bij de juiste temperatuur schroeit het voedsel namelijk direct dicht en vormt er een laagje dat gemakkelijk loskomt van de BBQ. Ook moet je vaak gewoon even geduld hebben, geef je eten de tijd om grillstrepen te krijgen. Zo draai je alles heel gemakkelijk om.

Vet vlees

De volgende tip is om te kijken hoe vet je vlees is. Hoe magerder het vlees, hoe makkelijker het aan je rooster kan plakken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kipfilet en varkenshaas. Kies daarom voor een vettere vleessoort, zoals worstjes, hamburgers en speklapjes. Door en door vet en daarom zie je die ook vaak in barbecuepakketten terug.

Stevige vis

Niks ergers dan een mooi stukje vis op de barbecue leggen en hem dan in het vuur verliezen, omdat ‘ie uit elkaar valt als ‘ie gaar is. Kies een stevigere vis uit als je gaat barbecueën, zoals zalm, heilbot of tonijn. Dat voorkomt teleurstelling voor de visliefhebbers.

Beschermlaag

Wil je toch een vlees- of vissoort gebruiken waarvan je vermoedt dat die gaat plakken? Dan kun je twee dingen doen. Je kunt een stukje aluminiumfolie gebruiken om je stukje vis of groentes in te bereiden. Zo kun je ze makkelijk van de barbecue halen en zorgt dat ervoor dat er niks achterblijft. Of je kiest ervoor om schijfjes citroen op het rooster neer te leggen en daar je stuk vlees of vis op te leggen. Op deze manier heb je ook nog een extra smaakmaker die je aan een ingrediënt toevoegt. Ook kun je bijvoorbeeld plakken ui gebruiken om iets op te roosteren.

Lees ook: Zo organiseer je de perfecte barbecuemiddag

Dit bericht bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels