Bakkers zweren bij deze tip

Een muffin moet krachtig van smaak zijn en een mooie muffin top hebben. Wanneer je dit niet hebt, is de kans groot dat er een fout in je beslag zit. Misschien is het de hoeveelheid bloem of ei. Of is het toch wat anders? Wellicht kan het helpen om het beslag een nachtje te laten rusten!

Krachtigere smaak

Bij veel bakkerijen wordt het beslag een nacht in de koelkast gezet. Door het te laten rusten, krijg je een veel krachtigere smaak en komen ze nog beter uit de oven. Dit komt doordat het zetmeel in de bloem meer tijd heeft om het vocht uit de eieren en de vloeistof in het beslag op te nemen. Hierdoor zet het zetmeel op en krijg je een veel dikker beslag.

Bakpoeder

Daarnaast kan het geen kwaad om het bakpoeder onder de loep te nemen. Bakpoeder reageert namelijk als eerste wanneer natte en droge ingrediënten gecombineerd worden. Wanneer het teveel zuur bevat, kunnen er bellen ontstaan voordat het beslag bakt. Hierdoor krijg je een ingezakte muffin. En eerlijk: dat is de nachtmerrie van elke thuisbakker!

Afgedekt in de koelkast

Doe dus de volgende keer dit met je beslag: mix de natte en droge ingrediënten, maar zorg ervoor dat je ze niet teveel mengt. Zet de kom afgedekt in de koelkast en laat het een nacht rusten. Schep het gekoelde beslag in een voorbereide muffinvorm en bak het rechtstreeks in de oven. Je kunt alsnog de richtlijnen van het recept volgen, maar gebruik vooral je zintuigen. Wanneer de toppen terugveren en goudkleurig zijn, weet je dat je muffins goed zijn.

Lekker recept: luchtige appel-kaneelmuffins met streusel-topping

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: TheKitchn | Beeld: Pexels