Ingrediënten
  • 260 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 120 milliliter mascarpone/slagroom-mix (60 milliliter mascarpone, 60 milliliter slagroom)
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 450 gram appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • 5 eetlepels bloem (voor de topping)
  • 1 theelepel kaneel (voor de topping)
  • een snufje zout (voor de topping)
  • 3 eetlepels bruine suiker (voor de topping)
  • 2 eetlepels koude boter (voor de topping)
20 september 2019
20 (+35 wachttijd) min.
12 pers.

Heerlijke zachte en luchtige appel-kaneelmuffins

Wie houdt er niet van muffins? Ze zijn heerlijk als tussendoortje of als traktatie bij de koffie. In combinatie met een bolletje vanille-ijs zijn ze bovendien het perfecte dessert. Ook handig: je kunt eindeloos variëren met deze muffins. Maak ze bijvoorbeeld eens met wat nootjes erdoor of met wat andere stukjes fruit, zoals peer of aardbeien. Als je de basics onder de knie hebt, kun je er alle kanten mee op. Krijg je al zin om deze appel-kaneelmuffins te maken? 

Dit recept is echt supersimpel.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Appels

Welke appels je gebruikt, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Royal gala appels zijn stevig en knapperig voor als je muffins wil met een crunch. Je kunt ook gaan voor wat zachtere appels, zodat je muffins na het bakken heerlijke zachte appelstukjes bevatten.

Hoe maak je deze heerlijke muffins?

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de kaneel in een grote kom en meng met een garde.
  • Klop in een andere kom de eieren met een handmixer los op de hoogste stand. Mix de eieren een paar minuten totdat ze luchtig zijn en er ietwat bleek uitzien.
  • Voeg langzaam de suiker toe terwijl je de eieren blijft mixen. Mix dit mengsel luchtig in zo’n 3 minuten. Met luchtige eieren maak je luchtige muffins!
  • Voeg het vanille-extract toe aan het eimengsel en mix het opnieuw op de hoogste stand. Voeg daarna al mixend langzaam het mascarpone-slagroommengsel toe.
  • Gebruik een zeef om de droge ingrediënten toe te voegen aan de natte ingrediënten. Voeg de droge ingrediënten in kleine porties toe en mix tussendoor met de handmixer.
  • Voeg daarna de gesmolten boter aan het beslag toe en mix tot een egaal mengsel.
  • Doe de stukjes appel in een kom, voeg het citroensap toe en roer door.
  • Roer vervolgens de appelblokjes door het beslag.
  • Doe de muffinvormpjes in de muffinbakvorm en vul elk vormpje met een flinke schep beslag (je kunt hiervoor een ijsschep gebruiken).
  • Voordat de muffins de oven in kunnen moet de streusel-topping gemaakt worden.
  • Doe alle ingrediënten voor de topping in een kommetje en prak dit met een vork tot een kruimelig geheel.
  • Strooi de streusel-topping over de muffins en bak ze gaar in zo’n 35 minuten.

Lees meer: Recept: knapperige granola-koekjes met vijgen en amandelen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Simply Home Cooked | Beeld: Videostill

Ingrediënten
  • 260 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 200 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 120 milliliter mascarpone/slagroom-mix (60 milliliter mascarpone, 60 milliliter slagroom)
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 450 gram appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • 5 eetlepels bloem (voor de topping)
  • 1 theelepel kaneel (voor de topping)
  • een snufje zout (voor de topping)
  • 3 eetlepels bruine suiker (voor de topping)
  • 2 eetlepels koude boter (voor de topping)