Maayke

Bespaar tijd in de keuken met deze slimme tip om stoofvlees te garen

Heerlijk zo’n ouderwetse stoofpot tijdens de koude wintermaanden. We kunnen oneindig variëren met de stoofpotjes, maar het echte stoofvlees mag natuurlijk niet ontbreken. De draadjes-achtige structuur past perfect in de kruidige stoofpotten. Het enige nadeel? De vele uren dat het vlees nodig heeft om te garen. Gelukkig kan dit voortaan veel sneller met deze slimme tip.

Stoofvlees bereiden

Minimaal vier uur in de keuken staan om een lekker stoofpotje op tafel te zetten? Nee, bedankt. Het liefst zijn we hier veel minder tijd aan kwijt en dat kan gelukkig ook. Er is namelijk een eenvoudige truc waarbij je de deksel eerder op de pan kunt doen. Je kunt dus lekker met de voeten omhoog op de bank gaan zitten, terwijl je stoofvlees gaart.

Braden van stoofvlees

Het is een onmisbare stap bij het bereiden van stoofvlees: braden. Dit doen we door het vlees eerst kort aan te bakken in de stoofpan, nog voordat we het voor langere tijd laten stoven op het fornuis. Het stoven van het vlees is cruciaal voor de zachte structuur van het vlees, maar het braden is minstens zo belangrijk. Door het vlees van tevoren goed te braden, creëer je de authentieke stoofsmaak. Daarnaast karameliseert het vlees door het braden, krijgt het een mooie bruine kleur én zorgt het voor een donkere saus voor de stoofpot.

Snelle kooktip om stoofvlees te garen

Om minder tijd in de keuken te besteden, is de manier waarop je je vlees van tevoren braadt het belangrijkst. In de meeste gerechten wordt het vlees in kleine blokjes gesneden en dient elke zijde van het vlees dichtgeschroeid te worden. Hier gaat vaak de meeste tijd en aandacht in zitten. Zonde, want dit kan veel sneller! Het is namelijk helemaal niet nodig om elke zijde van het vlees te braden. Zet de pan op hoog vuur, braad één zijde van het vlees diep gaar en begin vervolgens met stoven. Niet alleen ben je veel sneller klaar, het vlees blijft ook nog eens veel malser tijdens het stoven. Vanaf nu zet je nooit meer droge stoofpotjes op tafel.

Ook lekker met stoofvlees: Jachtschotel met runderstoofvlees

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Culy | Beeld: Beef stew with small potato dumplings and carrots door Clemens v. Vogelsang onder de licentie CC by 2.0