Het is funest voor je pan om ‘m af te wassen als-ie nog heet is

Het lijkt misschien logisch om een hete pan in de gootsteen te leggen zodra je klaar bent met koken. Het is immers gemakkelijker om alle etensresten en vuil te verwijderen van het oppervlak voordat het begint te hechten. Maar het blijkt dat het afwassen van heet kookgerei een van de ergste dingen is die je met je potten en pannen kunt doen.

Was jij je pan direct af na het koken? Dit is waarom je dat beter niet meer kunt doen.

Structuur van de pan

Een laagje water toevoegen aan je pan terwijl het heet is, kan helpen eventuele vastzittende etensresten van het oppervlak van je pan los te weken, maar het is wat het water doet met de structuur van de pan zelf waar je je zorgen over moet maken. Het is wellicht beter om later een beetje spierkracht te gebruiken om te schrobben in plaats van het risico lopen dat je je pannen ruïneert om ze schoon te krijgen.

Thermische schok

Heb je ooit een pot of pan gehad die op het gaspit wankelt en niet stabiel blijft liggen? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een kromgetrokken pan. Het kromtrekken van de pan treedt op wanneer pannen een thermische schok ondergaan. Dit gebeurt wanneer je een hete pan na het koken direct in koud water plaatst. Een expert van het pannenmerk Calphalon legt uit: “Door de temperatuur van een pan snel te verlagen, kan het kromtrekken en kunnen er barsten ontstaan. Als kromtrekken optreedt, wordt de bodem van de pan ongelijkmatig.” Ook kan een thermische schok ervoor zorgen dat pannen warme en koude plekken ontwikkelen, wat leidt tot ongelijkmatige bereiding.

Schoonmaken

In plaats daarvan is het verstandig om pannen eerst een beetje af te laten koelen voordat ze worden afgewassen. Er zijn een paar verschillende manieren om je kookgerei veilig schoon te maken. We delen schoonmaakmethoden op in drie verschillende pansoorten, roestvrijstalen-, anti-aanbak- en gietijzeren pannen:

  • Laat roestvrijstalen pannen afkoelen tot kamertemperatuur. Week een paar minuten zeepwater in de pan als er hardnekkige etensresten inzitten. Reinig de pan vervolgens zoals je gewoonlijk doet. Hardnekkige etensresten kunnen je wegschrappen met een houten lepel of een pasta van zuiveringszout en water.
  • Als je kookgerei met anti-aanbaklaag hebt, moet het vrij eenvoudig zijn om deze pannen schoon te maken. Laat je pan op kamertemperatuur afkoelen en was dan met warm zeepsop met een niet-krassende spons.
  • Het belangrijkste om te weten met gietijzer is dat je de pan beter niet in water kan laten weken. Verwijder in plaats daarvan hardnekkige, vastzittende etensresten met warm water, zeep en een keukenspons en droog grondig na afloop. Voor de hardnekkige etensresten kun je zout gebruiken als schuurmiddel gebruiken.

Lees ook: Zo maak je met een droogtrommeldoekje een aangekoekte pan brandschoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Mashed | Beeld: Washing a dirty pan door Marco Verch onder de licentie CC by 2.0