De juiste aardappel tilt jouw stamppot naar een hoger niveau

Nu we zo langzaamaan onze wintergarderobe uit de kast moeten trekken, wordt het ook tijd voor echte winterse gerechten. Of je nu kiest voor boerenkool of rauwe andijvie: elke stamppot bevat aardappelen. Ondanks dat een aardappel gewoon een aardappel is, zit er toch nog aardig wat verschil tussen deze piepers. Geen zorgen, wij leggen je uit hoe het zit.

Chef-kok en stamppotexpert Werner Drent deelt zijn stamppot-tips met Nu.nl.

De perfecte pieper

Volgens Drent is het heel simpel: gebruik voor de lekkerste stamppot een kruimige aardappel. “Deze aardappelen vallen snel uit elkaar tijdens het koken en zijn daarom heel geschikt voor stamppotgerechten”, geeft de chef-kok aan.

Verschillen

Dus, op naar de winkel voor een kilootje kruimige aardappelen. Althans, dat zou je denken. De kruimige aardappel is er namelijk óók nog eens in verschillende varianten. De chef-kok legt uit welke soorten aardappelen het erg goed doen in je stamppotgerecht: Malta/alpha, Doré, Eigenheimer en Bintje.

Hoe werkt het

Volgens de expert kan in principe iedere kruimige aardappel met iedere stamppotgroente gecombineerd worden. “Het hangt af van de soort groente in combinatie met een aardappel of je soms meer vocht moet toevoegen”, geeft Drent aan. Zo zou een stamppot met bloemkool of knolselderij meer vocht nodig hebben dan een stamppot met bladgroentes zoals andijvie.

Extra tips

Volgens de chef is het ontzettend zonde om de laatste restjes van een stamppot weg te gooien. Behalve het kliekje de volgende dag op te warmen in een magnetron of koekenpan, kan je het restje stamppot ook mengen met bouillon. Zo krijg je een heerlijke stamppotsoep. Wil je het nog wat gekker? Probeer dan eens Drent zijn favoriet: de stamppotbitterbal. Maak een aantal balletjes van de overgebleven stamppot en rol door bloem, eiwit en paneermeel. Frituur de ballen vervolgens vijf minuten in hete olie. Heerlijk!

Lees ook: Gehaktballen braden in een eierdoos? Dit is waarom!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay