5 schoonmaakhacks om zelfs de vuilste vaat schoon te krijgen

Maayke

Aan deze schoonmaakhacks komt geen vaatwasser te pas

De vaat doen is meestal een van de vervelendste klusjes in het huishouden. Sommigen zijn gezegend met een vaatwasser in de keuken, maar toch kan deze machine lang niet al het vuil van de vaat verwijderen. Een paar handige schoonmaakhacks zijn daarom altijd mooi meegenomen. Lees mee en ontdek hoe je elke vorm van keukengerei brandschoon krijgt zónder een vaatwasser te gebruiken.

Deze vijf schoonmaakhacks zorgen dat al je keukengerei brandschoon wordt.

Ovenschaal

Vastgekoekte etensresten in een ovenschaal kunnen erg hardnekkig en moeilijk te verwijderen zijn. Hard boenen en schrobben om deze vastgekoekte resten eruit te krijgen is echt niet nodig. Vul de ovenschaal met warm water en laat de schaal twee uur op deze manier weken. Je zal zien dat naderhand de resten met gemak loskomen en je ovenschaal weer als nieuw lijkt!

Flessen of kannen

Een mooie waterkan of fles kan mooi staan op tafel, maar om deze naderhand goed schoon te krijgen kan nogal een opgave zijn. Met name om goed in alle hoeken en gaten te komen is niet altijd even makkelijk. Gelukkig kun je met deze handige schoonmaakhack elke fles of kan weer schoon krijgen. Vul de fles of kan met een beetje warm water, wat ongekookte rijst en een drupje afwasmiddel. Dek de bovenzijde van de fles of kan goed af en schud een aantal keer goed op en neer. De rijst werkt als een soort scrub en haalt op deze manier al het vuil uit elk hoekje.

Gietijzeren pan

Een gietijzeren pan kun je helaas beter niet in de vaatwasser stoppen. De agressievere schoonmaakmiddelen in de vaatwastabletten kunnen de coating van de pan aantasten. Gelukkig doet een aardappel hetzelfde, of misschien deze schoonmaakklus zelfs wel beter. Doe een beetje zout in je gietijzeren pan en gebruik de platte kant van een halve aardappel om mee te schrobben. Spoel vervolgens de pan af met water en dep de pan droog met wat keukenpapier of een vaatdoek.

Koffiemok

Veel mensen drinken dagelijks een kop koffie en dan wel het liefst uit dezelfde vertrouwde koffiemok. Bij veel gebruik gaat er echter een bruinachtige waas in de mokken zitten. De vaatwasser zal deze bruine waas helaas niet verwijderen. Wat wel werkt is om de mok te vullen met wat water en een schepje baking soda. Laat het mengsel 15 minuten inwerken, spoel de mok om en droog de koffiemok met een vaatdoek.

Blender

Tenslotte, de blender. Een apparaat dat je waarschijnlijk ook regelmatig gebruikt, maar die niet in de vaatwasser kan. En het schoonmaken van een blender, nee dat is echt geen pretje. Maar wees niet getreurd, want met deze simpele schoonmaakhack is de blender binnen een mum van tijd schoon. Vul de blender met een drupje afwasmiddel en warm water, zet ‘m aan et voilà. Door de kracht van het ronddraaien komen alle achtergebleven resten los en is je blender zo weer als nieuw.

Lees ook: Aanrecht te klein? Met deze tip creëer je meer ruimte in je kleine keuken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest! 

Bron: Elle Eten | Beeld: Unsplash