Dat is zo gepiept!

Voor veel kookliefhebbers is de magnetron een huishouditem dat alleen in hoge nood gebruikt wordt. Anderen – zoals wij – zijn maar al te blij met dit keukenapparaat. Makkelijk om tóch even snel wat brood te ontdooien, om de leftovers van gisteren op te warmen of om zelfs heerlijke bananencake of gepofte zoete aardappel te maken. Maar wist je dat je ook rijst in je magnetron kan koken? 

Rijst in de magnetron

Met een groot gezin of een uitgebreide maaltijd voor de boeg kom je vaak pitjes tekort op de kookplaat. Des te handiger is het als je één kooktaak kan uitbesteden aan de magnetron. Dit keukenapparaat is niet alleen goed voor het opwarmen van leftovers, maar je kunt er ook nog eens rijst in koken. Rijst koken in de magnetron bespaart je helaas niet veel tijd, maar het is wel heel makkelijk en het bespaart ook de nodige ruimte op je kookplaat. Daarbij krijg je er heerlijke rijst voor terug. Goede deal, toch?

Stap 1: Rijst spoelen

Een grote schaal rijst koken, dat kan de magnetron helaas niet aan. Daarom is het het best om zo tussen de 125 en 500 gram rijst tegelijkertijd te koken. Kies voor witte rijst met korte, middellange of lange korrels en spoel deze grondig af met kraanwater. Door de rijst met warm kraanwater te spoelen, wordt de rijst gelijkmatiger gaar. Dit komt doordat de korrels tijdens het spoelproces al gaan hydrateren.

Stap 2: Genoeg vocht toevoegen

Plaats de rijst in een magnetronbestendig schaaltje en voeg de hoeveelheid water toe die op de verpakking staat aangegeven. Je kunt hiervoor gewoon kraanwater gebruiken, maar het is ook lekker om bouillon of instant dashi te gebruiken. Vergeet ook zeker niet zout, boter of andere smaakmakers toe te voegen voor een heerlijke smaak. Voeg voor de zekerheid nog een extra scheutje water toe – zo’n twee eetlepels – om rekening te houden met de extra verdamping die optreedt in de magnetron.

Stap 3: Rijst koken

Bedek het schaaltje met een schone vaatdoek of een vel keukenpapier en kook de rijst 10 minuten op een hoge stand en vervolgens nog eens 15 minuten op een medium stand. De vaatdoek absorbeert overtollige stoom en zorgt ervoor dat de rijst niet drassig wordt en dat de bovenste laag rijst niet uitdroogt. Is de rijst klaar? Dan hoef je er alleen nog maar met een vork doorheen te gaan om het lekker fluffy te maken.

Lees ook: Zo maak je met een droogtrommeldoekje een aangekoekte pan brandschoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Serious Eats | Beeld: Unsplash, Pille-Riin Priske