Jaimy Boer

Dat wisten wij niet!

Eten kan vaak nog een extra ronde mee als we het bewaren in de koelkast of vriezer. In een bakje of aluminiumfolie, bijvoorbeeld. Toch kunnen we de rol aluminiumfolie voortaan beter achterwege laten. Experts zijn hier namelijk niet over te spreken…

Zuurstof

Het lijkt onschuldig om je restjes vlees in aluminiumfolie te wikkelen. Even de koelkast in en je kunt het de dag erna weer opwarmen. Helaas dekt aluminiumfolie niet voldoende af en kan er alsnog een hoop zuurstof bij het eten komen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën groeien. Hierdoor is je eten de volgende dag niet lekkerder én kan het net zo snel bederven als onafgedekt in de koelkast. Jikes…

Vershoudfolie

Wat je wel kunt doen? Vershoudfolie – de naam zegt het al – zorgt ervoor dat je eten vers blijft, doordat het geen zuurstof meer krijgt. Hier kun je dus beter je bakje of bord mee afdekken. Als je een vershoudbakje gebruikt, is formaat ook belangrijk. Als er veel ruimte over is, kan er alsnog zuurstof bij het eten komen. Uiteraard is een deksel altijd beter dan een folie. Dit beschermt het eten tegen zuurstof van buitenaf. Daarnaast is het belangrijk dat je je eten snel koel zet. Als het warme eten twee uur of langer op kamertemperatuur wordt bewaard, zullen de bacteriën snel groeien. Dit geldt vooral voor eten waar zuivel of vlees in is verwerkt.

Vriezer

Wanneer je echt te veel eten hebt gekookt, dan is de vriezer beter dan de koelkast. Hier kunnen de restjes nog maanden goed blijven en kun je het eten makkelijker verdelen in bakjes of zakjes. Let er wel op dat eten op den duur ook kan bederven in de vriezer.

Lees ook: Wetenschappelijk bewezen: restjes smaken veel lekkerder

Wil je dit artikel bewaren? Bewaar het op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Unsplash, Matt Moloney