Tjitske

Gare pasta binnen een minuut? Het kan!

Pasta koken is niet het moeilijkste klusje in de keuken. Water aan de kook, een beetje zout, pasta erbij, wachten en klaar is kees. Toch was dit blijkbaar niet makkelijk genoeg voor het blog Ideas in Food, want zij ontdekten een manier om pasta binnen een minuut gaar te koken.

Wat een uitvinding.

Nut

Nu denk je misschien, wat is daar het nut van? Nou, het kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld veel gasten over de vloer krijgt! Zo kun je de saus ‘s middags alvast klaarmaken zodat je die ‘s avonds alleen nog maar even hoeft op te warmen. Je pasta hoef je nog maar één minuut te koken en is dus ook zo klaar. Dat lijkt ons wel handig!

De truc

Hoe je het doet? Het is heel simpel. Doe de pasta die je nodig hebt in een afsluitbare plastic zak of een afsluitbare kom. Giet er koud water bij en laat dit anderhalf uur weken. Na anderhalf uur voel je dat de pasta zachter is, maar nog niet eetbaar. Gooi het koude water weg en doe de geweekte pasta nog een minuut in kokend en gezouten water. Je zult zien dat de pasta na een minuut geheel al dente is!

Hoe het werkt

Hoe kan het dat geweekte pasta zo snel kookt? Pasta koken bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: je moet de gedroogde pasta hydrateren met het water en verhitten. Bij deze truc zijn de twee processen uit elkaar gehaald. Eerst hydrateren, dan verwarmen. En het werkt! Je zou denken dat de pasta misschien erg plakkerig wordt tijdens het weken, maar het zetmeel wat pasta plakkerig maakt wordt pas geactiveerd als er hitte bij komt kijken. Daarom gebruik je koud water voor het weken en dien je pasta altijd vers op.

Lees ook: 12 kookhacks waarvan je denkt, ‘waarom wist ik dit nog niet?’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Ideas in Food | Beeld: Pexels