Maayke

Die vieze vetvlekken op de ovendeur verdwijnen als sneeuw voor de zon!

Wanneer een oven regelmatig wordt gebruikt, is het onvermijdelijk dat er vieze, vettige vlekken op de binnenzijde van de ovendeur zitten. Toegegeven, de oven schoonmaken is dan ook niet een van de leukste klussen in het huishouden. Gelukkig hebben we een simpele truc waarbij het schoonmaken van de ovendeur een eitje wordt!

Het enige dat je nodig hebt is zuiveringszout en wat gedestilleerde witte azijn.

Voorbereiding

Om te beginnen is het belangrijk om de oven goed voor te bereiden op de schoonmaakbeurt. Schakel daarom de oven uit en laat deze, indien deze net gebruikt is, volledig afkoelen. Open de ovendeur zodat deze horizontaal ligt. Belangrijk is om de luchtgaten in het bovenste deel van de ovendeur af te dekken met een doek of plastic. Wanneer de oven opwarmt voeren deze gaten de warme lucht af. Zodra hier water of schoonmaakmiddel in terecht komt, kan de vloeistof tussen de twee glasplaten in de ovendeur terechtkomen. Het glas kan hierdoor permanent ondoorzichtig worden.

Stappenplan

  • Voor het schoonmaakmengsel meng je 300 gram zuiveringszout met 120 milliliter warm water. Roer goed door tot er een dikke pasta ontstaat. Voeg eventueel meer zuiveringszout of water toe om het mengsel dik genoeg te maken zodat deze niet uitloopt.
  • Maak het glas eenmaal schoon met een zachte doek en maak deze vochtig met heet water. Haal eenmaal over het glas om alle oppervlakkige vuil- en stofresten te verwijderen.
  • Trek keukenhandschoenen aan en pak met je vingers een flinke klont pasta. Verdeel de pasta goed over het glas en zorg dat de pasta niet druipt. Maak cirkelvormige bewegingen om de pasta goed te verdelen. Breng grotere hoeveelheden pasta aan op de vuile delen van het glas en schrob de plekken lichtjes met een vochtige, natte doek. Laat de pasta 15 minuten inwerken en schraap de opgehoopte pasta met een plastic spatel los.
  • Herhaal de bovenstaande stap indien nodig om alle laatste resten van het mengsel te verwijderen. Droog het glas na met een schone, droge doek.
  • Vul een plantenspuit met gedestilleerde witte azijn. Stel de spuitmond in op een dunne straal en spuit het glas 3 tot 4 keer in met het azijn. Laat 15 minuten inwerken.
  • Veeg het azijn met een vochtige, zachte spons van het glas. Je zal zien dat je ovendeur weer straalt als nooit tevoren!

Lees ook: 5 schoonmaakhacks om zelfs de vuilste vaat schoon te krijgen

Wil je dit bericht bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Wikihow | Beeld: videostill