Sanne

Wist jij dit al?

In Nederland gaan jaarlijks miljarden kilo’s aan voedsel verloren, terwijl er van de meeste producten nog gewoon iets valt te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan het vocht van mozzarella. Gooi jij dat ook altijd weg? Niet meer doen, want je kunt deze smaakmaker nog goed gebruiken.

Maakproces

Mozzarella is misschien wel een van de meest gebruikte kazen bij het koken. Giet jij het zakje ook altijd af boven de gootsteen? We doen het bijna allemaal, maar toch zou je het vocht juist moeten bewaren – dat zit namelijk boordevol smaak. Hoe dat precies zit? Daarvoor zul je eerst moeten weten hoe de Italiaanse kaas wordt gemaakt. Hiervoor wordt stremsel toegevoegd aan (buffel)melk. Daardoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van melkvocht. De wrongel die hierdoor ontstaat wordt in kokend water gelegd. De massa wordt doorgeroerd met een stok totdat het een dik en elastisch geheel is. Tot slot leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed tot de witte bol die we allemaal kennen.

Melkvocht

Hetgeen dat na dit maakproces overblijft is het melkvocht dat vol met smaak zit. In veel gevallen wordt hier extra zout aan toegevoegd voor een langere houdbaarheid. Dit is het vocht wat je dus niet moet weggooien, maar let op! Want niet bij alle zakjes mozzarella zit hetzelfde vocht. De betere mozzarella’s worden in het natuurlijke melkvocht bewaard, terwijl bij supermarktversies vaak pekelwater met zout zit – dit kun je beter niet gebruiken en dus wel gewoon weggooien. Check dus altijd even op de verpakking of de mozzarella in wei- of pekelwater wordt bewaard.

Mozzarellavocht gebruiken

Goed, we weten nu waar we op moeten letten. Heb jij een mozzarella in huis gehaald met melkvocht? Dan kun je hier nog prima mee aan de slag. Het vocht heeft namelijk een subtiele en zachte roomsmaak waar je goed mee kunt koken. Gebruik het bijvoorbeeld in een pastasaus. Hoe doe je dat? Giet het zakje vocht af boven de pan in plaats van de gootsteen en roer het door je saus. Hierdoor krijgt de pasta een verrukkelijke kaassmaak. Pas wel op met je zoutgebruik als je hiermee gaat koken. Het vocht bevat al veel zout, waardoor je meestal niet veel meer hoeft toe te voegen aan de saus. Dat wordt smullen!

Ook lekker: Recept: bruschetta kip met mozzarella en balsamico

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Foodies | Beeld: iStock