Als je oesterzwammen op de juiste wijze bereidt, kan het dezelfde structuur als kip krijgen

Dagje geen vlees? Dan kunnen champignons je gerecht alsnog een beetje opleuken. Het wordt helemaal een chique bedoening als je de standaard champignon of kastanjechampignons verruilt voor een luxere zwam, zoals de oesterzwam. En bereid je de groente op de juiste manier? Dan houd je er een heel smakelijke vleesvervanger aan over.

Fouten

Vaak roeren en te veel oesterzwammen in de pan gooien zijn de grootste fouten die je kunt maken als je oesterzwammen bereidt. Liggen er te veel oesterzwammen in de pan? Dan karamelliseert de zwam niet en stoomt het juist in het vocht dat vrijkomt uit de groente. Ook zorgt het roeren ervoor dat de oesterzwam geen kans krijgt om te karamelliseren.

Hoe aan te pakken:

Verhit een beetje boter of olijfolie in een koekenpan en snijd de oesterzwammen grof (of trek ze gewoon uit elkaar). Doe de oesterzwammen daarna in de koekenpan en zorg dat je niet meer dan twee lagen oesterzwammen bovenop elkaar hebt liggen. Het vocht dat vrijkomt moet namelijk de pan goed kunnen verlaten. Weersta vervolgens de verleiding om te roeren. De oesterzwammen moeten namelijk de kans krijgen om te karamelliseren. Laat daarna een tijdje opstaan voor je voorzichtig een oesterzwam omdraait. Bevat het een bruin laagje? Dan kun je ook de rest omdraaien. Blijf dit doen tot al je oesterzwammen dit laagje aan beide kanten heeft. De structuur van de oesterzwam is nu wat kipachtig geworden. 

Op smaak brengen

Oesterzwammen hebben ontzettend veel smaak van zichzelf als je ze volgens bovenstaande instructies bereidt. Een beetje zout et voilà: een heerlijke vleesvervanger. Gaat de oesterzwam echter in een gerecht waarvoor je normaal kip zou gebruiken? Dan kun je de oesterzwammen ook heel goed op smaak brengen met kipkruiden.

Lees ook: Recept: supersnelle pasta met champignons en knoflookboter

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Beeld: Oyster mushrooms door Marco Verch Professional Photographer onder de licentie CC BY 2.0