Zo zorg je ervoor dat het geen rommeltje wordt

Tegen een borrelplank zeggen we nooit nee. Waar de borrelplanken in restaurants er echter altijd perfect uitzien, lukt het bij ons thuis niet vaak om zo’n mooi resultaat te krijgen. Hoe stel je nou de perfecte borrelplank samen? Wij geven je een aantal handige tips.

Zorgen voor balans

Het sleutelwoord voor de perfecte borrelplank is ‘balans’. Door ervoor te zorgen dat er niet te veel en niet te weinig van elk los ingrediënt op de plank ligt, creëer je meteen al een geheel. Daarnaast wil je dat de dingen die op de plank liggen elkaar versterken, dus is het verstandig om niet te veel verschillende opties te kiezen. Verdeel je borrelplank in een categorie kaas, een categorie vlees(vervangers) en een categorie overige dingen. Houd er bij het maken altijd rekening mee wie er precies van de borrelplank gaat eten, zodat er voor ieder wat wils is en de etenswaren aansluiten bij iedereens smaak.

Meerdere opties

In het kaashoekje kun je het beste een kleine hoeveelheid van verschillende soorten kaas neerleggen. Denk daarbij aan wat romige kaas (geitenkaas of brie), een harde kaas (pecorino of gruyère) en een schimmelkaas. Mochten er geen mensen in het gezelschap zijn die van schimmelkaas houden, dan kun je die optie het snelst weglaten. Ook wat vlees betreft is het aan te raden om met meerdere soorten te werken. Denk daarbij aan smeerbaar vlees (paté bijvoorbeeld), wat droge worst (een goede Fuet) en wat plakjes salami. Zijn er vegetariërs onder de eters? Dan kun je kiezen voor de plantaardige opties.

Lichte aanvullingen

Naast kaas en vlees is het ook altijd belangrijk om iets lichters op je borrelplank te leggen. Denk daarbij aan druiven, aardbeien of komkommer. Vergeet ook de crackers of plakjes brood niet, anders heb je niets om de smeerbare kaas of worst op aan te brengen. Andere geschikte extra opties zijn een bakje mosterd, een schaaltje olijven, wat aioli en wat zoute (kruiden)boter. Wil je zeker weten dat je met een balansborrelplank eindigt? Kies dan een thema en pas de opties op de plank daaraan aan. Ga bijvoorbeeld voor een Italiaanse plank en haal alleen authentieke Italiaanse etenswaren in huis. Succes gegarandeerd!

Lees ook: Recept: Boozy prosecco druiven voor bij een zomerse borrel

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Beautify | Beeld: iStock