Mislukken jouw baksels regelmatig? Hier kan het door komen

Roos

Deze fouten moet je tijdens het bakken voorkomen

Houd jij wel van iets lekkers bij de koffie en doe jij je stinkende best om dit zelf in elkaar te flansen? Grote kans dat het dan ook wel eens flink is misgegaan. Een cake die met geen mogelijkheid heel uit z’n vorm komt of een taart die vanbinnen nog lang niet gaar is: deze teleurstellingen wil je voorkomen. Grote kans dat je een aantal dingen verkeerd doet tijdens het bakken. Wij leggen het je uit!

Ingrediënten vervangen

Had je geen bloem in huis, dus heb je daarom meel gebruikt? Ai, dit is niet altijd een goed idee. Bakken is chemie, dus het simpelweg vervangen van ingrediënten is niet verstandig. De kans dat je taart of cake een stuk minder goed lukt komt in de meeste gevallen door deze fout.

Niet goed ingevet

Het invetten van het bakblik of springvorm wordt eigenlijk in elk recept benoemd. Het zorgt ervoor dat je baksel – in z’n geheel – gemakkelijk loskomt uit de vorm. Vet je de boel nooit in? Dan kan dit de oorzaak zijn van een mislukt en kapot baksel.

Snuf zout overgeslagen

Een snuf zout in je zoete baksel? Veel mensen zien dit als een stap die – vooral in een zoet baksel – overgeslagen kan worden. Toch is die snuf zout ontzettend belangrijk in een cake of taart met veel suiker. Het haalt de zoete smaak juist op en zorgt voor een betere smaak.

Volgorde van het recept

Gooi jij alle ingrediënten bij elkaar en begin je met mixen? Niet goed! Bij veel bakrecepten is het belangrijk de ingrediënten in een rustig tempo bij elkaar te voegen, hierdoor krijgt het bakrecept een betere smaak en textuur. 

Te lang mixen

Voornamelijk bij bakrecepten met slagroom, roomkaas of mascarpone is het de bedoeling dat je niet te lang mixt. De textuur kan hierdoor namelijk erg slap worden. Ook geldt dit voor verschillende soorten deeg, want door dit te lang te mixen kan het eindresultaat erg taai worden.

Afkoelen niet goed aangepakt

Het afkoelen van een cake of taart gaat het beste op een rooster. Hierdoor kan de hete lucht makkelijk vervoert worden en zal het baksel niet snel sompig worden. Bij het bakken van een cake is het belangrijk dat de cake niet te lang in de cakevorm blijft, hierdoor zal het zijn knapperige buitenkant al gauw verliezen. Opletten, dus!

Lees ook: Zo maak je de lievelingskoekjes van koningin Máxima

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash