Christel

Vooral nummer 6 is handig!

Cupcakes zijn niet alleen heerlijk, maar ze zien er vaak ook nog eens fantastisch mooi uit. Zelfgemaakte cupcakes zijn niet alleen lekkerder dan uit de winkel, maar het is ook nog eens leuk om te maken. Geen idee waar je moet beginnen? Wij hebben zes tips voor je op een rijtje gezet om de perfecte cupcakes te maken. 

1. Gebruik ingrediënten die op kamertemperatuur zijn

Je eieren en melk vlak voor het bakken pas uit de koelkast halen; veel mensen doen het. Toch is het verstandig om het beslag te maken van ingrediënten die op kamertemperatuur zijn. Waarom? Omdat de ingrediënten dan beter met elkaar kunnen mengen, en dat zorgt weer voor een mooie structuur van het beslag.

2. Mix niet te lang

Natuurlijk wil je een mooi luchtig beslag, maar als je het beslag te lang mixt kun je eindigen met cupcakes die taai zijn in plaats van fluffy. Tip: mix je cupcakebeslag met de hand in plaats van met een handmixer. Zo voorkom je dat je te lang mixt.

3. Gebruik een ijslepel voor gelijke porties

Als je cupcakes even groot zijn, zien ze er veel mooier en professioneler uit. Gebruik daarom een ijslepel om gelijke porties deeg in je cupcakevormpjes te scheppen. Ideaal!

4. Bak de cupcakes in het midden van je oven

Is het tijd om cakejes te bakken? Zet de vormpjes dan niet boven of onderin de oven, maar in het midden. Als je de cupcakes boven in de oven bakt, kan de bovenkant te bruin worden. Als je de cupcakes onderin de oven bakt, rijzen ze soms minder mooi.

5. Test met een tandenstoker of ze cupcakes gaar zijn

Twijfel je of de cupcakes gaar zijn? Prik dan voorzichtig met een tandenstoker in het midden van het cakeje. Komt de tandenstoker schoon uit het cakeje? Dan zijn ze klaar. Zit er nog beslag aan de tandenstoker? Dan moet je de cakejes nog wat langer bakken.

6. Haal de cupcakevormpjes uit de muffinbakvorm

Heb je de cupcakes in een muffinbakvorm gebakken? Begrijpelijk. Dat maakt het immers een stuk makkelijker om de cupcakes te bakken. Haal de muffins alleen wel uit de muffinbakvorm als je ze uit de oven hebt gehaald om te laten koelen. De muffinbakvorm is vaak nog zo heet, dat de muffins verder garen als je ze in de bakvorm laat. Je cupcakes koelen beter af als je ze uit de vorm haalt en het voorkomt dat de buitenkant taai wordt. Let alleen wel op dat je je vingers niet brandt als je de cakejes uit de vorm haalt.

Lees ook: Recept: proteïnerijke pasta met maar vijf ingrediënten

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Cake Me Home Tonight | Beeld: Pexels (Ahmed Aqtai)