Marlieke

En zo kun je je saus nog redden!

Het is heel bevredigend en smaakt vaak véél beter dan een sausje uit een pakje of zakje. Toch kan er al snel iets misgaan met een zelfgemaakte saus of jus. Zo kun je deze vijf veelgemaakte fouten voorkomen of herstellen.

1. Tomatensaus overkoken

Bij een zelfgemaakte tomatensaus, bijvoorbeeld voor over de pasta of op de pizza, bestaat er al snel het risico dat je hem te lang laat koken. De lichte, Italiaanse marinarasaus hoef je eigenlijk maar heel kort te koken, zodat de smaak en de textuur van de tomaten enigszins bewaard blijven. Laat de marinarasaus dus niet langer dan 20 minuten koken. Zoek van tevoren een recept uit dat hier ook rekening mee houdt.

2. Kaassaus van maar één kaas

Nog zo’n sausje dat heerlijk smaakt over de macaroni (of over de friet, als je in een kapsalon-bui bent): kaassaus. Je maakt kaassaus door eerst bechamel te maken en hieraan geraspte kazen toe te voegen. Ja, kazen in meervoud! Voor de beste kaassaus gebruik je namelijk een combinatie van oude kaas en jonge kaas. Jonge kaas smelt beter en geeft een romige structuur, terwijl oude kaas een diepere smaak meegeeft aan de saus. Voeg voor elke 2 delen zachte jonge kaas dus 1 deel oude, rijke kaas toe aan je saus.

3. Eigeel overkoken

Aan de basis van de klassieke Hollandaise-saus liggen gesmolten boter en eidooiers. Het sausje hoort zacht en smeuïg te zijn, maar dit kan misgaan wanneer je de eidooiers te lang laat koken. Heb je het eigeel over laten koken? Dan krijg je waarschijnlijk geen mooi egale saus. Deze fout kun je herstellen door druppel voor druppel een eetlepel kokend water toe te voegen aan je ‘gebroken’ saus. Werkt dat ook niet? Splits dan nog een extra ei en doe het eigeel in een schaaltje. Giet de Hollandaise hierbij en roer goed door.

4. Dikke jus

De meeste problemen bij het maken van jus ontstaan door het niet voldoende mengen van het kookvet en de bloem die je daaraan toevoegt. Blijf goed roeren terwijl je de bloem aan de pan toevoegt. Let ook op dat je niet uitschiet met de bloem. Hoewel de dikte van de jus al snel goed lijkt, dikt de saus later nog verder in en kan je jus té stevig worden. Begin dus altijd met een kleine hoeveelheid.

5. BBQ-saus te snel toevoegen

Een BBQ-sausje is niet moeilijk te maken. Vaak is het simpelweg een mengsel van ketchup, suiker en specerijen. De fout zit hem dan ook in het insmeren van het vlees met BBQ-saus. Doe je dit al tijdens het bakken? Dan gaan de suikers in de saus karamelliseren en wordt je vlees niet goed gaar: de buitenkant verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is. Voeg dus pas BBQ-saus toe aan je ribs, kip of vlees wanneer deze al bijna klaar is met bakken, bijvoorbeeld op drie vierde van de kooktijd.

Lees ook: Zelf pizza maken? Voorkom deze veelgemaakte fouten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Spruce Eats | Beeld: Pexels