Eén ingrediënt vervangen maakt een wereld van verschil

Als je graag bakt, dan is de kans groot dat je al een goed idee hebt van wat je wel en niet lekker vindt in je bakprojecten. De een gaat voor extra zoet, de ander vindt een frisse smaak weer belangrijk. Maar hoe je ook bakt: deze ingrediënten kun je beter vervangen…Wij leggen uit hoe het zit.

Veelvoorkomende ingrediënten

Of je nu je taarten, cakes en koekjes het liefst from scratch bakt, of dat je gewoon goed uit de voeten kan met een kant-en-klare bakmix: met een beetje moeite in de keuken zet je altijd heerlijke baksels op tafel. Je kunt het je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Maar wat we vaak zien in recepten voor bakprojecten, is dat er wordt aangeraden om een plantaardige olie en water te gebruiken. En dát kun je dus beter niet doen.

Alternatief voor olie

Plantaardige olie is misschien goedkoop en effectief, maar het doet weinig voor de smaak van je baksel. Je hebt vast wel eens per ongeluk te véél olie gebruikt, waardoor je een onaangename nasmaak van olijf- of zonnebloemolie krijgt. Een simpele oplossing is om de olie te vervangen door boter. Net zo vettig, geen bijsmaak en het verdiept juist de smaak van je cake of taart als geheel. Probeer het bijvoorbeeld eens in je brownies!

Beter dan water

Ook voor water zijn er genoeg alternatieven, maar hoe en wat je kiest hangt af van je recept. Goede opties zijn bijvoorbeeld melk, karnemelk, kokoswater of kokosmelk, of zelfs sap. Voor een fruitige taart kan een sapje prima werken, en de romige ondertoon van kokosnoot is juist heerlijk bij gerechten met bijvoorbeeld noten. Kortom: genoeg te kiezen en genoeg te variëren. Met een paar kleine aanpassingen aan je ingrediënten heb je direct meer smaak.

Lees ook: Aha: dit ingrediënt is het geheim voor heerlijk fudgy brownies

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: DIY n Crafts | Beeld: Pexels, Suzy Hazelwood