Meal preppen, wat heb ik eraan?

Een goede voorbereiding bespaart je een hoop tijd

We hadden het ook gewoon ‘maaltijd bereiden’ kunnen noemen, maar we houden tegenwoordig wel van een Engels woordje in onze taal. Dus het werd ‘meal preppen’, een verkorte versie van ‘meal preparation’. Met die term bedoelen we het voorbereidende werk voor een maaltijd. Dat kan van een stukje voorbereiding tot de volledige afwerking van het gerecht zijn. 

Goede voorbereiding

De bedoeling is om zo min mogelijk tijd aan het daadwerkelijke koken te verspillen voordat je aan tafel kunt. Het weekend kan bijvoorbeeld het perfecte moment zijn om de maaltijden van de werkweek die eraan komt voor te bereiden. Je vermijdt dan ook de eeuwig gestelde vraag: wat eten we vandaag? Dankzij een goede voorbereiding en een gerichte planning van je aankopen spaar je op doordeweekse dagen heel wat ‘kooktijd’ uit.

Daar gaan we

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met kant-en-klaar gemaakte producten te werken. Maar dit heeft ook wel wat nadelen. Op de eerste plaats is het meestal duurder dan wanneer je zelf die producten maakt. En daarnaast weet je ook niet helemaal zeker wat je eet.

Dus meal preppen dan maar. Je gaat hierbij namelijk zelf wat aan de slag als de bereider van je kant-en-klare maaltijden. Maar nu weet je wat je gebruikt, en je bereidt het net zoals jij het graag lust. Daar haal je meteen al een dubbelslag. Het kost je natuurlijk wel wat tijd vooraf, maar ook dat is een win-win situatie. Die tijd spaar je tijdens de weekdagen volop uit, omdat je dan alleen nog maar iets hoeft op te warmen of af te koken.

Het belangrijkste bij het preppen blijft het plannen. Je zult je weekmenu moeten opstellen, en daarvoor alle spulletjes vooraf in huis moeten halen. Dus naast je boodschappen zul je ook je koelkast moeten organiseren. Ieder plekje zal nu van belang zijn als je alles netjes en veilig wil bewaren voor meerdere dagen.

Enkele tips om beginnersfouten te vermijden

Hou de bereidingen bij de start simpel en kook dingen die je gewend bent om te koken. Je kunt gaandeweg je menuboekje uitbreiden. Maak genoeg en uitgebalanceerd eten, zodat je een uurtje na de maaltijd niet alweer op jacht gaat naar snacks in de koelkast. 

Op termijn zul je versteld staan hoeveel extra vrije tijd je erbij gekregen hebt om ook nog leuke dingen te doen na een lange werkdag.

Lees ook: 4x hoe je gesneden groenten het beste kunt bewaren

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HelloFresh | Beeld: Pexels