Fabiën

Zonde om weg te gooien, toch?

Vast voor velen herkenbaar: je bent lekker aan het koken volgens recept, maar dan blijkt dat je eigenlijk veel te veel groenten hebt gesneden. En om dit nou allemaal weg te gooien? Zonde! Er bestaan namelijk een aantal simpele manieren om deze overgebleven gesneden groenten te bewaren, waardoor ze ook nog eens lekker knapperig blijven. 

De groentelade in de koelkast

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: gebruik áltijd de groentelade onderin de koelkast voor het bewaren van groenten. Dit is belangrijk, omdat er verschillende temperatuurzones in een koelkast zitten. Iedere temperatuurzone is geschikt voor verschillende producten, dus als je de producten niet op de juiste plek in de koelkast neerzet dan kan dat leiden tot verlies van voedsel, geld en kwaliteit van het eten. Onderin de koelkast, dus ook in de groentelade, is het het koudst. Ook is de vochtregulatie onderin de koelkast het beste, waardoor het een uitermate geschikte plek is om groenten te bewaren.

Pot met water

Daarnaast zagen we bij Margriet de tip om al gesneden groenten op een optimale manier te bewaren. Je hebt hiervoor een glazen pot met deksel nodig. Stop bijvoorbeeld de al gesneden wortel- of selderijstukjes in de pot, giet deze vol tot aan de rand met water en sluit de pot vervolgens goed af. Bewaar de pot in de koelkast en je zult merken dat de eerstvolgende keer dat je de groenten gaat bereiden, deze nog steeds knapperig én lekker zijn!

Keukenpapier

Een andere optie is om je gesneden groenten op een velletje keukenpapier te leggen en dit vervolgens in een luchtdicht opbergpakje te bewaren. Het keukenpapier neemt het vocht van de groenten dan op, waardoor de groenten langer knapperig blijven. Het werkt ook goed om op de bodem van de groentela in je koelkast altijd een velletje keukenpapier te leggen. Hierdoor wordt het overtollig vocht van je groenten ook opgenomen. Let wel op: je moet de velletjes keukenpapier regelmatig verversen.

IJswater

Een vierde optie is handig wanneer je last minute nog groenten nodig hebt die eigenlijk al niet meer lekker knapperig zijn omdat je ze iets te lang hebt bewaard. De truc is om je gesneden groenten in ijswater te leggen. Wanneer je de groenten een halfuur in een bakje met ijswater laat liggen, zullen ze daarna weer heerlijk knapperig zijn. Handig!

Lees ook: Huh? Blijkbaar snijden we deze groenten altijd verkeerd

Bron: Margriet | Beeld: Pixabay