Lekker lezen: deze 20 vreemde weetjes over appels kende je nog niet

Desy

Door deze 20 weetjes wordt de appel een stuk interessanter

An apple a day keeps the doctor away werd vroeger al vaak gezegd. En zo is het maar net: het rode of groene appeltje is hartstikke gezond en kan veel doen voor je gezondheid. Misschien vind je een appel hartstikke lekker, maar misschien vind je ‘m ook wel een beetje doorsnee. 

Als je deze twintig weetjes over appels kent, vind je een appel niet zo saai meer!

1. Hoe iemand hier achter is gekomen is nog maar de vraag, maar appels blijven dus drijven. Dit komt doordat de vrucht voor 25% uit lucht bestaat. Probeer het maar eens uit en leg ze in een badje met water. Niet heel belangrijk om te weten, maar wel leuk.

2. Er bestaan meer dan 7500 verschillende appelsoorten over de hele wereld. Wil je ze allemaal uitproberen en eet je 1 appel per dag, dan doe je er twintig jaar over om alle appelsoorten geprobeerd te hebben.

3. Hoe onschuldig appels in jouw ogen ook mogen lijken: er bestaat dus echt zoiets als een appelfobie. De fobie heet malusdomesticafobie en mensen die hier last van hebben kunnen bang zijn voor de aanblik van het fruit, en/of voor het eten ervan.

4. Appels zijn onderdeel van de rozenfamilie, net als peren en perziken.

5. Appels worden tot wel tien keer sneller rijp wanneer je ze uit de koelkast haalt in plaats van in de koelkast legt.

6. Een appel bevat gemiddeld zo’n 4,5 gram vezels. Je moet bijna twee zakjes Metamucil eten om dezelfde hoeveelheid vezels binnen te krijgen.

7. De wetenschap van het telen van appels heet pomologie.

8. Appelbomen kunnen ouder worden dan 100 jaar.

9. Tweederde van de vezels en antioxidanten in een appel bevinden zich in de schil.

10. In een appels zit veel van het spoorelement borium, wat mentale alertheid kan bevorderen.

11. Veel appels krijgen een natuurlijk waxlaagje op de schil nadat ze zijn geoogst: dit is niet om ze glimmender te maken, maar om bacteriën weg te houden.

12. De zaden in een appel bevatten een minimale hoeveelheid cyanide, wat in theorie dodelijk kan zijn. Van een appelzaadje zul je niet komen te overlijden natuurlijk; in de geschiedenis is er één keer iemand overleden aan het eten van 250 (!) appelzaden.

13. Het duurt maar liefst 5 jaar voordat een appelboom voor het eerst fruit produceert.

14. De grootste appel ooit geoogst woog 1,3 kilo.

15. Je hebt 36 appels nodig om 3,7 liter appelazijn te maken.

16. Een gemiddelde appel bevat 80 calorieën.

17. Een gemiddeld persoon eet zo’n 65 appels per jaar.

18. Het fruit komt oorspronkelijk uit Centraal Azië.

19. Een appel bevat 10 zaden.

20. Appels bevatten appelzuur, een chemische stof die ook gebruikt wordt in tandenbleekproducten.

Lees ook: Waarom hebben veel fastfoodketens een rood met geel logo?

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Stylecaster | Beeld: Pexels