Lekkere gehaktballen? Dan moet je deze fouten vermijden

Jaimy Boer

Vooral nummer vier is een veelvoorkomende fout

We zijn dol op gehaktballen in een gerecht en maken deze het liefst ook zelf. Toch blijft het altijd de kunst om ze lekker sappig te krijgen. Voor je het weet zijn ze droog of kruimelen ze uit elkaar. Deze fouten moet je de volgende keer vermijden! 

1. Je gebruikt het verkeerde gehakt

Hoe gezond het misschien ook klinkt om magere rundergehakt te gebruiken, dit doet je gehaktbal alleen niet veel goeds. Half-om-half is lekker vanwege het vetpercentage, maar varkensgehakt kan ook goed gebruikt worden voor een perfecte bal.

2. Het vlees is niet op smaak

Is je gehaktbal flauw van smaak? Onthoud dan de vuistregel om een theelepel zout per pond gehakt te doen. Ook kun je gebruik maken van andere zoute smaakmakers, zoals een volle theelepel miso of vissaus. Hiervoor moet je de hoeveelheid zout weglaten of aanpassen. Kijk eens in je kruidenrek, want je vindt er vast meer smaakmakers. Denk aan gehakte peterselie of rozemarijn.

3. Het vlees niet laten binden

In het algemeen gebruik je voor een gehaktbal ei en paneermiddel. Dit bindt goed, maar zorg ervoor dat je wel genoeg gebruikt. Een ei op een pond gehakt is voldoende, met twee theelepels paneermiddel of panko.

4. Je gebruikt je handen niet

Voor gehaktballen kun je het beste je handen gebruiken voor het mengen en kneden. Een vork of lepel zorg er misschien voor dat je vingers niet vies worden, maar je handen zijn toch de beste keukentools. Ook werkt het om vochtige handen te hebben, dus zet altijd een kommetje water in de buurt.

5. Je vergeet de ballen te schroeien voor het smoren

Voordat je balletjes in een saus of jus gaat smoren, is het belangrijk om ze eerst te schroeien in boter of olie. Zo krijgt het een volle smaak en is het veel sappiger. Jummie!

Lees ook: Recept: snelle gehaktballen-ovenschotel uit de Airfryer

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: FavorFlav | Beeld: Unsplash, Jason Leung