Jaimy Boer

Ook zonder zout kunnen je gerechten lekker zijn

Heb jij tijdens het koken ook altijd een potje zout paraat staan? Hoe lekker dat ook kan zijn, gezond is het helaas niet. Te veel zout in je eten vergroot namelijk de kans op onder andere een hoge bloeddruk, waardoor je meer kans hebt op hart- en vaatziektes. Gelukkig kun je ook smaakvol koken zónder zout! 

1. Anders smaakmakers

Als je het zoutvaatje laat staan, hoeft dat zeker niet te betekenen dat je eten nergens naar smaakt. Er zijn namelijk manieren om zoutloos te koken zónder dat je met een slappe hap zit. Wees daarin niet te zuinig met kruiden en specerijen. Tip van ons: zorg ervoor dat je de juiste smaakmakers kiest. Zo past salie goed bij varkensvlees, munt bij yoghurt en werken bieslook en eieren ook goed samen.

2. Pas je kooktechniek aan

Wist je dat de manier van koken bepalend is hoe smaken zich uiten in je eten? Gemarineerde, en gestoofde gerechten hebben bijvoorbeeld veel meer smaak en gebruik je daardoor ook veel minder zout. Bij groenten ligt dit anders, en kun je deze beter rauw, gestoomd of kort gebakken eten. Zo behouden ze namelijk hun natuurlijke smaak.

3. Gebruik oliën, azijnen en citrussappen

Naast kruiden en specerijen bestaan er ook vloeibare smaakmakers, zoals oliën en azijnen. Daarom is het zeker een aanrader om geroosterde sesamolie en rijstazijn in de kast te hebben, vooral wanneer je Aziatische gerechten maakt. Balsamicoazijn is weer lekker op bietjes en in stoofgerechten. En met citroensap weet je elk gerecht een frisse smaak te geven.

4. Kies voor peper

Zout en peper zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar ze kunnen eigenlijk best goed zonder elkaar. Gebruik daarom eens peper bij je gerecht, om het wat extra smaak te geven. Experimenteer ook met verschillende soorten pepers – zoals rode of groene peper, peperkorrels en citroenpeper – en zoek uit welk gerecht er nog lekkerder van wordt. Je zult het zout niet eens missen!

Lees ook: Recept: Griekse pita met Beyond Tenders

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pexels