Sanne

En zó kun je het voorkomen

Heb je weleens meegemaakt dat er plotseling een knal uit je oven komt, nadat-ie al even aan staat? Je hoeft je dan niet meteen zorgen te maken, want de kans is groot dat een kromgetrokken bakplaat de oorzaak is. Benieuwd hoe een kromme bakplaat ontstaat en hoe je ‘m kunt herstellen? Wij praten je bij. 

Knal uit de oven

We kunnen niet zonder een oven in de keuken. Je kunt er talloze gerechten en lekkernijen in bereiden, en het apparaat neemt een hoop werk van ons over. Zin in een makkelijke maaltijd? Bereid in een paar minuten een ovenschotel en laat de oven de rest van he twerk doen. Ideaal! Het kan echter gebeuren dat er na een tijdje plotseling een zorgwekkende knal uit de oven komt, waardoor je in paniek raakt. Geen zorgen, dit is waarschijnlijk een bakplaat die kromgetrokken is en dit geluid veroorzaakt.

Kromme bakplaat

Je vraagt je misschien af waarom een bakplaat kromtrekt? De reden is echter vrij logisch. Bij opwarming zet metaal uit en bij een bakplaat gebeurt dit natuurlijk onregelmatig. Sommige bakplaten springen weer terug in hun oorspronkelijke vorm naarmate koude en warme plekken gelijktrekken. Andere bakplaten hebben dit niet, en dat blijf je dus met een kromme bakplaat achter. En aangezien we toch liever een rechte hebben, is het tijd om daar iets aan te doen.

Voorkomen

We gaan je straks vertellen hoe je een kromme bakplaat kunt herstellen, maar laten we bij het begin beginnen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Cook’s Illustrated schreef een artikel hoe je dit probleem het beste kunt voorkomen. Zij stellen dat je een kromgetrokken plaat met de volgende tips kunt voorkomen:

  • Spoel je hete bakplaat niet af met koud water. Laat hem liever eerst even afkoelen voordat je hem schoonmaakt.
  • Indien mogelijk is het het beste om de ingrediënten over de hele bakplaat te verspreiden. Zo warmen alle delen van de plaat tegelijkertijd op.

Herstellen

Is het al te laat en zit je met een kromme bakplaat thuis? Geen zorgen, want dit is gewoon te herstellen. Met deze stappen is-ie binnen de kortste keren weer recht.

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Zet de bakplaat er 10 minuten in.
  3. Leg een theedoek of handdoek op een harde platte ondergrond, zoals een houten bank of betonnen vloer.
  4. Leg een andere theedoek op de plaat om krassen te voorkomen.
  5. Pak een hamer en sla de kromme bakplaat (met beleid) terug in vorm.

Lees ook: Aha: zo maak je het beste je bakplaat schoon

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy, Cook’s Illustrated | Beeld: Pexels