Sanne

En zó kom je ervan af

Een avondje uit met vrienden gaat vaak gepaard met een paar (of heel veel) drankjes. Ontzettend gezellig natuurlijk, totdat je de volgende ochtend wakker wordt met een flinke kater. Dat is toch iets minder… Maar hoe ontstaat een kater eigenlijk? 

Kater

Veel mensen kennen het gevoel: je bent misselijk, hebt knallende koppijn en bent niet vooruit te branden. Oftewel, je hebt een flinke kater. We weten allemaal dat dit gebeurt als je iets te diep in het glaasje hebt gekeken, maar hoe zit het verder? Door het drinken van alcohol scheiden je nieren meer vocht uit, waardoor je meer plast en je lichaam uitdroogt. Door dit vochtverlies voel je je de volgende ochtend intens moe, heb je een droge mond en meestal ook veel dorst – ook wel nadorst genoemd. Maar waar komen die hoofdpijn en het duizelige gevoel dan vandaan? Dan heeft te maken met de giftige stof acetadehyde, beter bekend als ethanol, wat ontstaat als je lijf de alcohol afbreekt.

Alcohol

De alcohol in je drankjes is dus de boosdoener van die kater de volgende ochtend. Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur totdat je lever de alcohol uit één glas heeft afgebroken. Als je twee wijntjes of biertjes drinkt, dan merk je daar de volgende ochtend dus niks meer van. Maar als je de hele avond alcoholische versnaperingen naar binnen werkt, zit die alcohol de volgende ochtend nog gewoon in je lichaam. Naast de hoofdpijn en nadorst, kun je ook last hebben van misselijkheid. Alcohol irriteert namelijk je maagslijmvlies, waardoor je meer maagzuur aanmaakt. En om het allemaal nóg erger te maken: hoe ouder je wordt, hoe erger de kater. Dit komt omdat de alcohol trager wordt afgebroken. Ben je iets zwaarder, gespierder of heb je meer lichaamsvocht? Dan is de kater juist minder.

Snel van de kater af

Goed, we weten nu hoe die kater ontstaat. Maar wat we veel liever willen weten, is hoe we er zo snel mogelijk vanaf komen. Iedereen heeft zo zijn eigen rituelen om met een kater om te gaan. De een springt onder de douche en de ander rijdt door de McDrive. Helaas werken die dingen niet écht. De volgende tips helpen je wel snel beter te voelen:

  • Eet een goed en gezond ontbijt
  • Drink genoeg water
  • Pak je rust en doe rustig aan
  • Beweeg nadat je hebt gerust

En daarnaast geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Geen alcohol drinken voorkomt alle bovenstaande problemen. Wil je toch van drankjes genieten? Leg dan een goede bodem, drink langzaam en drink extra water voor het slapengaan. Dit helpt al een heleboel!

Lees ook: Om deze reden moet je altijd zout toevoegen aan je cocktails

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Ze.nl | Beeld: Pexels