Ja, het is mogelijk!

We weten van houten snijplanken dat we ze niet nat moeten wegleggen, daar trekken ze krom van. Toch is het niet helemaal mogelijk om dit te voorkomen, want ze worden altijd vochtig bij het afwassen. Gelukkig kun je die kromgetrokken snijplanken wel weer rechter krijgen!

Gedroogd hout

Het hout voor een snijplank wordt in een oven volledig gedroogd om er een rechte snijplank van te kunnen maken. Het uitgedroogde hout moet je daarom eigenlijk als een spons zien. Het oppervlak bestaat als het ware uit duizenden kleine deeltjes die graag water willen opnemen.

Kromtrekken 

Wordt je snijplank nat, met name de bovenkant, dan is de kans groot dat het gaat zwellen en dit leidt tot een kromming. Daarom is het zo belangrijk dat je een houten snijplank op de juiste manier schoonmaakt. Daarover later meer. Laten we eerst teruggaan naar het probleem: die kromgetrokken plank.

Klein beetje krom

Er zijn verscheidene manieren om de snijplank weer recht te krijgen. Een daarvan is de snijplank omdraaien. Het klinkt te simpel om waar te zijn, maar blijkbaar werkt het. Aangezien de snijplank kromtrok door een teveel aan water aan de bovenkant, moet je de plank als het ware weer in balans brengen. Dit werkt echter alleen wanneer je snijplank nog maar een klein beetje krom is. Ook is er wat geduld voor nodig, want de plank zal niet in een keer weer recht zijn wanneer je opeens de andere kant gaat gebruiken. 

Is je snijplank weer recht? Draai ‘m dan elke dag om, zodat de plank in balans blijft.

Zeer krom

Is je snijplank behoorlijk krom getrokken? Dan kun je het beste een emmer met heet water vullen en de snijplank hierin leggen. Laat de plank hier minstens drie uur in weken en droog daarna de snijplank zo goed mogelijk af. Leg het op een plat oppervlak en leg zoveel mogelijk gewicht bovenop de plank. Denk aan boeken, pannen of andere gewichten. Zorg ervoor dat het gehele bord bedekt is met een zwaar voorwerp. Elke vezel van de houten plank is in het water namelijk zachter geworden en hierdoor is het ‘kneedbaarder’ geworden. Door de snijplank op deze manier goed op te laten drogen, zou hij in principe weer recht moeten worden.

Trek voor deze methode wel wat tijd uit, want het kan wel drie dagen duren voor het houten voorwerp weer recht is.

Juiste manier schoonmaken

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en hiervoor is het belangrijk dat je weet hoe je je keukenhulpje het beste kunt gebruiken. Ten eerste is het belangrijk dat je de snijplank zo droog mogelijk houdt. Wordt het wel een keer tijd om ‘m te wassen? Droog de plank dan onmiddellijk af met een theedoek wanneer je het hebt afgewassen. Bewaar het vervolgens rechtop, zodat beide kanten gelijkmatig drogen. En ook niet geheel onbelangrijk, als je de snijplank dan wast, zorg er dan voor dat je de onderkant net zo nat maakt als de bovenkant.

Lees ook: Wat kun je beter gebruiken: een snijplank van hout of plastic?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Virginia Boys Kitchen | Beeld: Unsplash, Kelly Sikkema