Wat gebruik jij?

Een snijplank is toch wel een van die dingen die iedereen in huis heeft. Waar zou je immers anders je groentes en fruit op moeten snijden? Grote kans dat je een snijplank gebruikt die van hout of plastic is. Maar wat is eigenlijk het beste materiaal?

Als het op veiligheid aankomt, is het vooral belangrijk dat je snijplank goed schoon is.

Voordelen van plastic

Chef Frank Proto, directeur van het Institute of Culinary Education, laat aan Reader’s Digest weten dat hij plastic verkiest boven hout. “Ik ben gek op houden snijplanken. Ik heb thuis een exemplaar van hout die ik vaak gebruik, maar je moet wel voorzichtig zijn. Meestal zijn houten snijplanken namelijk lastiger goed schoon te maken.” De chef doelt met zijn opmerking op het feit dat het vaak meer tijd kost om een snijplank van hout schoon te maken dan een snijplank van plastic. “De snijplanken van plastic kun je in de vaatwasser doen. Houten exemplaren kun je niet in de vaatwasser doen, want het materiaal zal dan uitzetten en het water opnemen.”

Voordelen van hout

Hoewel het meer tijd kost om een houten snijplanken schoon te maken, hebben houten snijplanken een ander voordeel. “Een snijplank van plastic raakt veel sneller beschadigd dan een houten snijplank”, vertelt Katie Heil, hoofdredacteur van State Food Safety. “Als je plastic snijplank eenmaal onder de (diepe) krassen zit, zijn er meer plekken waar pathogenen (een ziekteverwekker) in kunnen komen en wordt het moeilijker om ze helemaal goed schoon te maken.” Over het algemeen geldt dat hout sterker is dan plastic. Dus het mes zal minder diep in het hout snijden dan in het plastic.

Schoonmaken

Het is dus lastig te zeggen dat het ene materiaal beter is dan het andere. Het is vooral belangrijk om je plank goed schoon te maken. Chef Frank maakt zijn snijplank thuis altijd schoon met zeezout. Hij scrubt zijn snijplank met het zout en maakt ‘m daarna schoon met heet water en afwasmiddel. Vervolgens droogt hij zijn snijplank meteen af.

Voorkeur plastic

Zie jij dat uitgebreide schoonmaken van een houten exemplaar niet zitten? Dan kun je gerust snijplanken van plastic blijven gebruiken, maar vervang deze dan wel regelmatig.

Lees ook: Wist je dat het gat in een snijplank deze handige functie heeft?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Unsplash