15 februari 2021

Blijkbaar moet je oppassen met hoeveel kopjes groene thee je drinkt

De een is team rooibos, de ander prefereert earl grey en dan heb je nog de mensen die het blijst worden van een dampende mok groene thee. Van laatstgenoemde moet je alleen niet te veel drinken.

Voordelen

Groene thee is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen en het kan een steentje bijdrage als je wilt afvallen. Alleen maar voordelen, zou je denken. Helaas geldt ook voor dit drankje dat een teveel ervan niet gezond is.

Nadelen

Hoewel groene thee boordevol goede dingen zit, bevat het ook cafeïne, fluor en flavonoïden. Hier wil je niet te veel van binnenkrijgen. Waarom een teveel aan cafeïne niet goed voor ons is weten we wel – hoge hartslag, hoge bloeddruk, slapeloosheid enzovoorts. Maar hoe zit het met die andere stoffen?

Flavonoïden en fluor

Een teveel aan flavonoïden in je systeem kan ervoor zorgen dat je lichaam ijzer niet goed opneemt, wat weer kan leiden tot bloedarmoede. En dan hebben we nog het element fluor. Is jouw fluorgehalte te hoog? Dan kan dit resulteren in botziekten en tandfluorose, al komt een ongezond fluorgehalte niet vaak voor. Dit gebeurt vaak enkel wanneer iemand groene thee zet met gefluorideerd drinkwater.

Tannines

Daarnaast is het voor zwangere vrouwen extra belangrijk dat ze niet te veel groene thee drinken. Zo bevat groene thee ook tannines en die verminderen de opname van foliumzuur, een vitamine B die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de foetus.

Wat is dan te veel?

Alle nadelen van groene thee – of beter gezegd: alle nadelen van een teveel aan groene thee – mogen nu duidelijk zijn. Maar wanneer drink je hier nu te veel van? Volgens experts kun je beter niet meer dan vijf koppen per dag drinken. Voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, wordt een lager aantal aangeraden. Zij kunnen het het beste bij twee kopjes per dag houden.

Lees ook: Dit kan er met je lichaam gebeuren als je te veel gemberthee drinkt

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Greelane | Beeld: Unsplash, Massimo Rinaldi