Sabine

Simpele tips om uit te voeren, maar ze kunnen een groot verschil maken

Gordon Ramsay heeft door de jaren heen een aardige reputatie opgebouwd als chef-kok. Dus als iemand wat kooktrucjes heeft, dan is hij het wel. Chef-docenten aan de Gordon Ramsay Academy geven die tips (en die van zichzelf) weer door aan mensen die graag beter willen koken. En die tips zijn superhandig, zeker voor de personen die nog niet zo’n ster zijn in de keuken. 

Lees het recept eerst

Als je een wat ingewikkelder recept maakt en je dat voor het eerst doet, lees dan eerst het gehele recept voor je aan de slag gaat. Halverwege het recept kun je bijvoorbeeld tegenkomen dat je een stuk vlees van tevoren had moeten ontdooien.

Zorg voor een goede keukenweegschaal

Als je net iets te veel gram bloem gebruikt, is een recept nog niet meteen verpest. Als je een paar gram te veel bakpoeder ergens aan toevoegt, kan dat echter wel gevolgen hebben. Investeer dus in een betrouwbare keukenweegschaal.

Maak schoon terwijl je nog aan het koken bent

Het is makkelijk om alle afwas te bewaren tot het moment dat je klaar bent met koken, maar als je veel keukengerei nodig hebt, sta je op een gegeven in je eigen rommel je gerecht te bereiden. Ook onhandig: wanneer je dat ene vieze mes weer nodig hebt. Dus heb je iets gebruikt? Maak het dan meteen schoon voor je de volgende stap van je recept opvolgt.

Uien snijden

Een van de meest gestelde vragen aan de Gordon Ramsay Academy is hoe je uien snijdt zonder te huilen. Het antwoord? Scherpe messen. Scherpe messen snijden soepeler door de ui heen. Met een minder scherp mes, pers je tijdens het snijden meer sap uit de uien, en hier gaan je ogen van tranen.

Breek eieren op de juiste manier

Vraagt je recept om een of meerdere eieren? Veel mensen zijn geneigd om het ei dan te breken op de rand van de pan of op de rand van de kom. Niet meer doen. Je kunt het ei beter breken op het keukenblad. Kleine stukjes schaal belanden dan niet in je gerecht.

Check bakpoeder en gist van tevoren

Ingrediënten als gist en bakpoeder kunnen soms langere tijd in je baklade liggen. Maar zelfs als je ze droog bewaart, kunnen ze een keer hun rijzende werking verliezen. Check daarom altijd of je bakpoeder en gist nog wel goed is. Als ze hun rijzende werking hebben verloren, kunnen ze je gerecht namelijk behoorlijk verpesten. Gist kun je checken door het in wat lauw water te doen. Bubbelt het na een kwartiertje? Dan weet je dat het goed is. Bakpoeder kun je controleren door er een beetje citroensap over te doen. Sist het? Dan is het nog goed!

Groenten grillen

Als je een grote hoeveelheid groenten wilt grillen, kan het verleidelijk zijn om het allemaal tegelijk op de plaat te leggen. Doe dit alleen niet. Als je groente te dicht op elkaar ligt, zullen ze gaan stomen. En dat voorkomt dat je groente lekker knapperig wordt. Zorg dus dat je groente genoeg plek heeft op de bakplaat.

Lees ook: Recept: snelle garnalenpasta á la Gordon Ramsay

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Virgin Experience Days | Beeld: NL Beeld