Zo geniet thuis je van je eigen bakkie pleur

De dag kunnen we niet beter starten dan met een kopje koffie. Logischerwijs zetten we koffiebonen dan ook direct op het boodschappenlijstje als deze bijna op zijn. Kopen in de supermarkt is natuurlijk makkelijk, maar wat als wij je vertellen dat je koffie ook gewoon thuis kunt kweken? Dit is hoe je dat doet.

Een koffieplantje kweken is helemaal niet zo moeilijk!

Koffieplant

Je eigen bakje koffie laten groeien in de woonkamer of keuken? Dat is geen probleem met de koffieplant, ook wel bekend als de Coffea Arabica. Met zijn mooie, glanzende, donkergroene bladeren is de plant ook nog eens een blikvanger in je interieur! Als de plant eenmaal in bloei is groeien er prachtige witte bloemetjes aan. Later zullen deze bloemetjes zich ontwikkelen tot heerlijke koffiebonen.

Verzorging

De koffieplant heeft wel de juiste verzorging nodig. Zorg er daarom voor dat je ‘m op een warme en lichte plek zet. Af en toe heeft de plant ook wat schaduw nodig. Op de vensterbank waar de plant de hele dag zonlicht vangt is dus niet de beste plek. Ook op een koude of tochtige plek doet de plant het minder goed. Hier kan de plant last krijgen van ziekten en ongedierte. Een licht vochtige grond waarbij je kleine beetjes water geeft werkt het beste voor de plant. Geef ‘m in de lente en zomer wat extra voeding, bijvoorbeeld mest voor groene planten. Sproeien is noodzakelijk om de bladeren mooi te laten glanzen.

Bloei

Staat de plant een paar jaar in huis, dan kan hij op elk moment gaan bloeien. De kleine witte bloemetjes aan de uiteinden van de plant groeien uit tot vruchten. In deze vruchten bevinden zich de koffiebonen. Worden de vruchten rood of paars van kleur, dan is het tijd om ze te oogsten. Haal de bonen uit de vruchten en brand of rooster ze voor gebruik. Dat wordt extra genieten van je eigen kopje koffie!

Lees ook: Appeltje-eitje? Blijkbaar breken we eieren ons hele leven al verkeerd

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag, Eigen Huis en Tuin | Beeld: Pixabay