13 keukenvoorwerpen die je nooit in de vaatwasser mag doen

Maayke

8. Plastic

Plastic kan in principe in de vaatwasser, alleen is het beter om dit in het bovenste rek in plaats van onderin de vaatwasser te stoppen. De hitte elementen van de vaatwasser bevinden zich onderin, en die hitte kan het plastic doen vervormen of zelfs laten smelten. Reinig daarnaast de plastic voorwerpen eerst met water voordat je deze in de vaatwasser zet om alle etensresten zoals tomaten, bieten en wortels te verwijderen. Deze kunnen leiden tot verkleuring.

9. Keramische anti-aanbakpannen

Pannen met een anti-aanbaklaag én die gemaakt zijn van keramiek, kunnen niet in de vaatwasser. Zodra je deze met de hand afwast, borstel je al het vuil weg. In de vaatwasser zitten deze borstels niet en wordt er gebruik gemaakt van agressieve schoonmaakzeep. Deze zeep tast de anti-aanbaklaag van de keramische pan aan. Voorkom dat die laag beschadigt of gaat roesten door deze pannen voortaan gewoon met de hand af te wassen.

10. (Glazen)potten met etiketten

Je voelt de bui vast al hangen: de papieren etiketten kunnen makkelijk losraken van de glazenpot. Eenmaal in de machine kan dit het filter in de vaatwasser verstoppen. Voor de vaatwasser niet fijn en zeker niet voor jou als je deze moet ontstoppen. Haal voordat je de glazenpot in de vaatwasser stopt het papieren etiket eraf. Dit kun je gemakkelijk doen met wat olie en een wattenschijfje. Zorg dat het wattenschijfje doordrenkt is met olie, hou het enkele minuten tegen het etiket en haal vervolgens makkelijk het etiket van de glazenpot af.

11. Aluminium potten en pannen

Net als bij de andere pannen, is de agressieve zeep die gebruikt wordt in de vaatwasser schadelijk voor aluminium. Het zuur in de zeep tast het aluminium aan en versnelt het roestproces. Ook deze pannen kun je het beste even met de hand afwassen.

12. Afwasmiddel

Ben je door je vaatwastabletten heen? Vervang deze dan niet door simpelweg wat afwasmiddel in de machine te schenken. Het afwasmiddel zorgt voor een schuimfeest in je keuken, maar het beschadigt daarnaast ook de machine. Maak je eigen vaatwastabletten met een ijsblokjesvorm, 250 milliliter afwasmiddel, 130 gram baking soda, 100 gram zout en 120 milliliter citroensap. Mix alles door elkaar, schenk in de ijsblokjesvorm en laat een dag uitharden. Bewaar de vaatwastabletten in een afgesloten pot en gebruik 1 blokje per afwasbeurt.

13. Kristallen glazen

Kristallen glazen zijn zeer fragiel. Het hete water in de vaatwasser kan deze glazen beschadigen of doffer maken. Lees bij aankoop van nieuwe kristallen glazen of deze vaatwasbestendig zijn. Zijn ze dat niet? Dan kun je ze, net als alle andere keukenvoorwerpen, het beste even afwassen met de hand.

Pagina 2/2

Lees ook: De meest gemaakte fout bij het koken van aardappelen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Good Housekeeping | Beeld: Wikimedia Commons, Piotrus