Door deze fouten kun je je snijplank binnenkort weggooien

Een houten snijplank in de keuken is vaak de showstopper van het aanrecht. Niet alleen door de fijne manier van snijden, maar ook door haar subtiele vormen en natuurlijke kleuren. En op zo’n bijzondere plank willen we natuurlijk hartstikke zuinig zijn. Helaas maken we de snijplank helemaal verkeerd schoon. En dit kan ervoor zorgen dat je al sneller afscheid moet nemen van je favoriete keukentool dan gepland. Wij vertellen hoe het zit! 

In de vaatwasser

Stop jij na het koken het servies, de pannen en de snijplanken allemaal in de vaatwasser? Voor je servies en pannen doet dit wonderen, maar je houten snijplank wordt hier allesbehalve gelukkig van. De hitte van de vaatwasser zorgt er namelijk voor dat het hout gaat splinteren en buigen, waardoor het niet meer te gebruiken is. Met de hand afwassen is dus de beste oplossing. Probeer hierbij de plekken waar je gesneden hebt zo goed mogelijk te schrobben. Hardnekkige vlekken kun je aanpakken met azijn of een afwasmiddel dat geen agressieve ingrediënten bevat.

Drogen

Een houten snijplank kun je het beste zo min mogelijk aan de lucht laten drogen. Door een plank te lang nat te laten, kan het gaan buigen. Wanneer de plank moet drogen, kun je dit het beste doen terwijl die rechtop staat. Hierdoor komt de lucht op alle kanten van de plank. Zet hem daarom in het afwasrek of, als die breed genoeg is, op de zijkant. Wanneer je een plank plat op het aanrecht legt, kan de onderkant niet goed drogen en gaat het hout hierdoor alsnog buigen.

Speciale behandeling

Wil je dat jouw houten plank een langer leven heeft, dan moet je hem maandelijks een ‘speciale’ behandeling geven met grof zeezout. Scrub dit met een gesneden citroen op beide kanten van het bord. Laat dit goedje vijf minuten zitten en maak daarna de houten snijplank schoon met water en een spons.

Lees ook: Gaspitten schoonmaken vervelend? Wij hebben de oplossing

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Mashed | Beeld: Unsplash, Kevin Doran