Maayke
5 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 60 gram havermout
  • 1 liter water

Havermelk kan je heel gemakkelijk zelf maken!

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om zuivelproducten uit het voedingspatroon te schrappen. Melk en andere zuivelproducten kun je vervangen door plantaardige melk, zoals havermelk. De plantaardige drank heeft veel gezondheidsvoordelen. Daarnaast kan je het heel gemakkelijk thuis maken. Hier bespaar al je gauw flink wat euro’s mee. Win-win, dus!

Havermelk kent ook nog eens veel gezondheidsvoordelen.

Voordelen van haver

Zoals de naam al doet vermoeden is havermelk een product dat afkomstig is van haver. Mensen die een veganistisch dieet volgen vervangen melkproducten door plantaardige melk. Vaak kiezen ze dan voor melk gemaakt van havermout, omdat hier niets dierlijks in zit. Ook heeft de drank vele voordelen voor mensen met een lactose-intolerantie. Ben je benieuwd welke voordelen deze plantaardige melksoort heeft? Wij somden er een aantal voor je op:

  • Reiniging van het lichaam: melk gemaakt van haver voorkomt een opgeblazen gevoel en helpt om gifstoffen uit het lichaam af te voeren.
  • Voorkomt veroudering: door de vele antioxidanten in de plantaardige melk, helpt het je lichaam om het te beschermen tegen schadelijke effecten van vrije radicalen zoals onder andere huidveroudering.
  • Verhelpt een opgeblazen gevoel: een gezondere darmflora kun je ontwikkelen door zuivelproducten te vervangen voor havermelk. Drink in de ochtend bij het ontbijt een glas havermelk of verwerk het door je kop koffie en je merkt dat je geen opgeblazen buik meer krijgt.
  • Suikerwaarden onder controle: havermelk kan voordelig werken voor mensen met diabetes. Havermelk kan de suikerwaarde stabiliseren, omdat haver het vermogen heeft om de bloedsuiker onder controle te houden.
  • Cholesterolverlagend: havermelk bevat omega 3- en omega 6- vetten. De melk helpt om een slecht cholesterolgehalte te stabiliseren, omdat het de triglyceriden kan verminderen.
  • Verbetert de spijsvertering: mensen kunnen last krijgen van maag- en darmproblemen door het drinken van koemelk. Dit komt omdat koemelk componenten bevat – soms door de vele hormonen die koeien toegediend krijgen – die voor mensen lastiger te verteren zijn. Havermelk stimuleert juist te spijsvertering, waardoor je na korte tijd al verbetering merkt.
  • Versterkt spieren en botten: de eiwitten in havermelk helpen om spieren en botten te versterken. Ook kan de melk spierkrampen na het sporten voorkomen. Naast de eiwitten bevat havermelk ook kalium, zink en magnesium die werken voor de versterking van botten.

Havermelk maken

Nu willen we graag weten hoe we natuurlijk deze plantaardige melk zelf maken voor slechts een paar cent. Het is heel simpel, want je heb maar twee ingrediënten nodig: havermout (50 cent voor 500 gram) en water.

Zo maak je het:

  • Voeg de havermoutvlokken aan de blender en schenk het water erbij.
  • Mix alles goed door elkaar tot er een troebele, witte substantie is ontstaan.
  • Zeef de plantaardige melk met een doek of door een koffiefilter. Bewaar de vloeistof als havermelk.
  • De restanten van de havermout kun je nog gebruiken voor diverse (bak)recepten.
  • Zo makkelijk kan het zijn!

Lees ook: HEMA deelt veiligheidswaarschuwing voor twee voedingsproducten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Gezonderleven | Beeld: Peakpx