Sara Bergsma

Het is helaas vaker dan je denkt…

De airfryer is een geweldig en veel gebruikt alternatief voor ongezondere kookmethoden zoals bijvoorbeeld frituren. Maar ook dit wonderapparaat moet zo nu en dan schoongemaakt worden. Enne, waarschijnlijk doe je dat minder vaak dan nodig is… Wij vertellen je hoe je je aifryer in topconditie houdt voor een optimaal en gezond resultaat!

Uitvinder

De airfryer heeft een ware revolutie teweeggebracht in Nederlandse keukens en is uitgegroeid tot een onmisbaar apparaat voor velen. Met maar liefst één op de acht huishoudens die een airfryer bezit, is het duidelijk dat dit innovatieve keukenhulpmiddel een speciale plaats heeft veroverd op aanrechten, in schuren en in bijkeukens door het hele land.

Het apparaat is ontworpen door Fred van der Weij uit Almere, wiens ontwerp in 2012 werd gekocht door Philips. Sindsdien heeft het bedrijf alleen al meer dan 900 miljoen airfryers wereldwijd verkocht. Maar hoewel velen van ons fan zijn van de voordelen die de airfryer biedt, is er één ding waar we minder blij van worden: het schoonmaken ervan.

Elke keer na gebruik

Enne, de cruciale vraag blijft hoe váák we de airfryer dan schoon moeten maken. De Consumentenbond heeft hierop een duidelijk antwoord: na elk gebruik. Dit is essentieel om te voorkomen dat vuil zich ophoopt en aanbakt. Wanneer voedsel in de airfryer verbrandt, komen schadelijke stoffen vrij, zoals PAK’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en acrylamide. Deze stoffen verspreiden zich door de lucht en kunnen in je eten belanden als je de airfryer niet schoonmaakt. Het inademen van deze stoffen is eveneens slecht voor de gezondheid.

Daarnaast is regelmatig schoonmaken ook vanuit hygiënisch oogpunt van belang. In de hitte van de airfryer krijgen bacteriën en schimmels vrij spel om zich verder te verspreiden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Schoonmaaktips

Afijn, het is dus het beste om je airfryer na elk gebruik schoon te maken. Laten afkoelen, een doekje er doorheen, mandje afspoelen, en klaar. Maar eens in de zoveel tijd is het tijd voor grondiger werk. In een ander artikel deelden we 7 handige trucs waarmee je je airfryer een flinke schoonmaakbeurt kunt geven. Met deze tips zorg je ervoor dat je airfryer binnen no time weer fris en schoon is.

Lees ook: Lifehack: met déze truc kookt je pan nooit meer over

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Margriet, Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock