Redactie Kookfans

Kende jij deze handige trucs al?

Dat de airfryer een ware uitvinding is voor snackliefhebbers hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Het is snel, het is makkelijk, en het is lekker. Dat wil natuurlijk iedereen wel! Maar weet je ook hoe je je airfryer het best kunt schoonmaken? Wij vertellen het je. 

Airfryer schoonmaken

Als het goed is maak je je airfryer na elk gebruik even schoon. Laten afkoelen, een doekje er doorheen, mandje afspoelen, en klaar. Maar eens in de zoveel tijd is het tijd voor grondiger werk. Met deze zeven tips heb je je airfryer binnen no-time weer helemaal fris en schoon.

1. Nare luchtjes? Niet met deze tip

Je gebruikt het misschien al om je waterkoker schoon te maken, je vaatwasser fris te houden, en nu ook voor je airfryer: azijn. Om die vervelende geur tegen te gaan die na een poosje rond je airfryer blijft hangen, ga je als volgt te werk: vul een ovenbestendig schaaltje voor de helft met azijn, en voor de helft met citroensap. Zet deze in de mand van je airfryer, en zet het apparaat vervolgens ongeveer 2 minuten aan. Voilà, weg frituurgeur.

2. Gebruik een zacht doekje

Om je airfryer af te nemen, gebruik je het best een zacht doekje. Wanneer je ruwere materialen gebruikt, kan het zo zijn dat je de anti-aanbaklaag beschadigt. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

3. Baking soda

Bakkende wat? Baking soda, of ook wel ‘baksoda’, is over komen vliegen uit Engeland en de Verenigde Staten. Dit goedje is in steeds meer supermarkten te krijgen. En dat is maar goed ook, want je kunt baking soda voor van alles gebruiken! Zo ook voor je airfryer. Nadat je je airfryer een poos gebruikt hebt, zal er ongetwijfeld hier en daar wat aanslag in komen te zitten op moeilijk schoon te maken plekken. De oplossing: meng wat baking soda met water. Baking soda beschadigt je airfryer niet, maar zorgt ervoor dat aangekoekte restjes week worden en makkelijk te verwijderen zijn.

4. Oude tandenborstel

Natuurlijk is het nog handiger om te voorkomen dat er überhaupt vuil aankoekt. Dit kun je makkelijk doen met een oude tandenborstel. Hiermee bereik je sneller lastige hoekjes, en houd je je airfryer na elk gebruik goed schoon.

5. Afwasmiddel

Het is zo simpel soms: met een beetje afwasmiddel op een zacht doekje of sponsje verwijder je na elk gebruik makkelijk de vetresten van de mand.

6. Badje van azijn

Azijn is al even voorbij gekomen, maar voor het echt grondige werk kun je de mand van je airfryer ook laten weken in een bad van azijn. Hiervoor vul je bijvoorbeeld je gootsteen voor de helft met azijn, en voor de helft met water. Zet de mand er 15 minuten lang in, en maak deze daarna grondig schoon met bijvoorbeeld de tandenborstel uit tip nummer vier.

7. Het warmte-element

Naast de mand van je airfryer, kan er ook vuil komen te zitten op het hitte-element. Om deze schoon te maken, zorg je allereerst dat je airfryer uitstaat en echt goed is afgekoeld. Met een zacht microvezeldoekje kun je eventuele vettigheid van het verwarmingselement vegen. Let op: maak in dit geval het doekje niet nat. Zo voorkom je eventuele waterschade.

Lees ook: Recept: gebakken Oreo’s uit de airfryer

Wil je dit artikel bewaren? Pin’m dan op Pinterest!

Bron: Apartment Therapy | Beeld: YouTube-still, Fabulessly Frugal