Handig om te weten: zo maak je stamppot zonder stamper

Jaimy Boer

Dit hadden we eerder willen weten!

Zodra de temperaturen gaan dalen, krijgen wij zin in winterse maaltijden. Van een boerenkool met rookworst tot een stamppot hete bliksem. Maar wat doe je als je geen stamper in huis hebt? Dit betekent gelukkig niet dat je een andere maaltijd moet bedenken. Met deze alternatieven lukt het alsnog om een smakelijke aardappelpuree te maken.

Met warme melk en boter

Je stamppot wordt nog smeuïger als je een klontje boter en een scheutje warme melk toevoegt. Maar dit helpt ook bij het krijgen van romige aardappelpuree. Zorg er wel voor dat je aardappelen goed gaar kookt voordat je dit toevoegt.

In kleine stukjes snijden

Nadat je de aardappelen geschild hebt, kun je ze ook alvast in kleine stukjes snijden. Dit maakt het makkelijker om ze na het koken te prakken met een vork. Let er wel op dat je kruimige aardappelen gebruikt, daar wordt je puree nog lekkerder van.

In een bolzeef

Heb je geen stamper, maar wel een bolzeef bij de hand? Deze kan je ook helpen om aardappelpuree te maken. Hiervoor moet je de aardappelen heel gaar koken, droog stomen en daarna door een bolzeef wrijven. Voeg daarna kokende melk met gesmolten boter toe en roer dit kort door. Roer het niet te lang, anders wordt de puree te dun.

In een vershoudzak

Een manier uit grootmoederstijd, die je misschien nog wel kent. Doe de aardappelen in een hittebestendige vershoudzak of papieren zak, houd het zakje met één hand dicht en ‘stamp’ de aardappelen met de andere hand. Maar je kunt ook gekookte aardappelen op een plat bord scheppen, en ze ‘pletten’ met een ander bord. Pas op voor stukjes aardappel die onder het bord vandaan vliegen.

Gebruik dit niet

Hoe makkelijk het lijkt om met een staafmixer of keukenmachine aardappels te pureren, hierdoor krijgt je aardappelpuree een vieze, lijmige structuur. Laat deze apparaten dus altijd links liggen – tenzij dit juist is wat je zoekt. Maar een echte stamppot heeft natuurlijk een romige en weelderige textuur, dus dan kan je beter alsnog aan de slag gaan met een stamper of pureeknijper.

Lees ook: Boerenkool mét worst: hoe (on)gezond is rookworst?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy.nl, Quora | Beeld: iStock