redacteur

Genieten van extra vitamines

Van een worteltaart smullen we allemaal, maar word je ook zo enthousiast van een bonenbrownie? Bakken met groenten klinkt misschien niet gelijk lekker, maar geloof ons: dat is het wel! Je baksels zullen even zoet en smakelijk worden als normaal, maar door er wat groenten aan toe te voegen, maak je ze net wat gezonder. Gooi nu niet meteen een handjevol spruiten door je beslag heen, dat zal je taart niet ten goede doen. Welke groenten je wél goed kunt gebruiken, hebben we voor je op een rijtje gezet.

Gezonder, maar nét zo lekker: bakken met groenten is een kwestie van win-win.

Wortel

Natuurlijk mag de wortel in dit lijstje niet ontbreken. Deze peen is lekker zoet en daardoor heel geschikt om te verwerken in taarten. Wanneer je nog niet eerder met groenten hebt gebakken, is de wortel een veilige keuze om mee te beginnen.

Zoete aardappel

It’s in the name: deze pieper is heerlijk zoet. Gekookt is de zoete aardappel zacht en dus makkelijk te mixen door je beslag. En hij is niet alleen erg gezond, maar door zijn zoete smaak ook nog eens een goede vervanger voor geraffineerde suikers.

Pompoen

In diezelfde categorie als de zoete aardappel valt de pompoen. Dit herfstige ingrediënt gebruik je het beste in pureevorm. Je kunt het makkelijk door je cakebeslag heen spatelen voor een lekker zoete smaak.

Rode bieten

Niet alleen goed voor de smaak, maar ook voor de presentatie: de rode biet zal je baksel beslist opfleuren. Door zijn felle kleur maakt hij elke taart of cake knalroze! Daarnaast bevatten bieten ook een flinke portie ijzer. Niet alleen mooi dus, maar ook nog eens gezond.

Courgette

Deze groene stengel bevat niet veel smaak, maar desondanks is hij toch heel geschikt om mee te bakken. Omdat de smaak niet overheersend is, kun je de courgette gebruiken om meer groenten aan je baksels toe te voegen, zonder dat je dat proeft!

Rabarber

Gebruik rabarber in je baksels om je taarten een friszure smaak te geven. Deze sappige stengels zijn lekker in vrijwel alles en mocht je wat over hebben, maak er dan gewoon compote van.

Avocado

Het klinkt misschien een beetje gek, maar avocado wordt vaak gebruikt als veganistisch alternatief voor boter. Maar ook bij niet-veganisten zijn avocado’s populair. Ze bevatten namelijk een stuk minder calorieën dan andere vette bakproducten.

Bonen

Bij ons nog niet echt bekend, maar al heel lang populair in Japan: bakken met bonen. De Japanners verwerken de peulvruchten graag in zoete lekkernijen. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek, want bonen zijn vrij zoet van smaak. Niet bang om iets nieuws te proberen? Maak dan eens een bonenbrownie. Ze zijn verrassend lekker!

Lees ook: Zo lang is prei houdbaar en dit is hoe je de groente het beste bewaart

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels