redacteur

Met een stukje plastic erom in de koelkast is geen goed idee

Wij Nederlanders worden niet voor niets kaaskoppen genoemd. We houden gewoon ontzettend veel van dit romige zuivelproduct. Goudse kaas, mozzarella, brie, gorgonzala: je kunt ons er midden in de nacht voor wakker maken. Wij zorgen er dan ook voor dat we altijd een stukje in de koelkast hebben liggen. Want daar moet je kazen altijd bewaren toch? Dat dachten wij dus ook, maar dat blijkt lang niet voor elke kaassoort te gelden. Ook kun je je favoriete kaasje maar beter niet in een stukje plastic wikkelen. Hoe je kaas wel op de juiste manier bewaart? Wij zochten het voor je uit.

Zo kun je het langste genieten van je favoriete kaasje.

Bakpapier

Wikkel je kaas nooit in huishoudfolie voordat je hem in de koelkast legt! Op deze manier bederft hij juist sneller. Je kunt hem het beste in bakpapier wikkelen. Zo wordt de kaas niet te vochtig, maar ook niet te droog. Bakpapier gaat namelijk overtollig vocht tegen en voorkomt dat er schimmel op de kaas ontstaat. Heb je een zachte, blauwe kaas gekocht? Dan geldt: hoe rijper, hoe smeuïger, hoe meer vocht. Deze kaassoort kun je dus het beste met twee lagen omwikkelen: één laag bakpapier en daaroverheen een laag aluminiumfolie tegen het lekken.

Temperatuur

Niet alle soorten kaas zijn geschikt om in de koelkast te bewaren. Harde kazen blijven bijvoorbeeld al goed bij een (constante) temperatuur tussen de 8 en 15 °C. Een bijkeuken of schuur zijn bijvoorbeeld geschikte plekken om je kaas te bewaren. Zachte en blauwe kazen moeten wel echt in de koelkast worden bewaard, bij een temperatuur tussen de 5 en 8 °C. Voor alle kazen geldt overigens dat de smaak  het beste tot zijn recht komt bij een temperatuur tussen de 18 en 23 °C. Het is daarom verstandig de kaas een uur voordat je hem gaat eten uit de koelkast of koele ruimte te halen.

Groentelade

Kazen gedijen het beste in een lichte en vochtige omgeving. Omdat de groentela net vochtig genoeg is, is dit de beste plek in de koelkast om je kaasjes in op te bergen. Zorg er wel voor dat je de overige groente in een andere la of op een andere plank legt, zodat bacteriën niet worden overgedragen.

Lees ook: Dit is de wetenschappelijke reden waarom sommige mensen echt geen kaas lusten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Elle Eten | Beeld: Pexels