Easy, peasy!

Zodra de temperaturen dalen, zetten we graag een smakelijke stoofpot op het vuur. Eentje die de hele dag op het fornuis pruttelt en een heerlijke geur door je huis brengt. Op KookFans vind je een hoop recepten voor een lekkere stoofpot – van een kip-champignonstoofpotje tot een hartige groentestoofpot – maar wat is eigenlijk het geheim van een goede stoofpot? Met deze handige tips smaakt hij voortaan nog lekkerder!

1. Neem de tijd

Een stoofpot wordt nog lekkerder als hij een tijdje op het vuur kan pruttelen. Hierdoor ontstaat er een heerlijke smaak en krijgt het vlees alle tijd om sappig te worden. Wanneer je het stoofpotje korter dan twee uur op het fornuis laat staan, zullen de spiervezels krimpen en hier wordt je vlees niet lekkerder van. Kortom, lekker laten staan.

2.  Bak het vlees vooraf bruin

Wanneer je vlees in je stoofpot gebruikt, wil je natuurlijk dat het vlees ook heerlijk smaakt. Om er zeker van te zijn dat het vlees goed gaar is, dien je deze eerst bruin te bakken op hoog vuur. Door het vlees te schroeien, krijgt het vlees een diepere, rijkere smaak. Bak het vlees ook in porties zodat het niet in zijn eigen sappen suddert.

3. Kies je kruiden bewust

Kruiden in je stoofpot zijn van groot belang om de smaak nog krachtiger te maken. Toch kunnen de verkeerde kruiden ervoor zorgen dat het helemaal niet lekker wordt. Focus dus goed op welke smaak je naar voren wilt brengen. Bij vlees is het lekker als je gedroogde kruiden bij het aanbraden al toevoegt. Hierdoor komen de essentiële oliën vrij en blenden alle geuren en smaken mooi samen.

4. Vlees en groenten afblussen

Iets wat vaak vergeten wordt bij het maken van een stoofpot, is dat vlees en groenten niet worden afgeblust na het bakken. Dit doe je met een scheutje wijn, bier, appelsap of gewoon water. Door dit te doen, zal de smaak nog krachtiger zijn. Dit komt doordat je met afblussen voorkomt dat de vetstoffen verbranden.

5. Met of zonder deksel

Het liefst willen we dat de geuren en smaken dicht bij de stoofpot blijven. Hierdoor houden we de deksel de hele tijd op de pan. Toch kan het ook helpen om de deksel van de pan te halen. Als je stoofpot waterig is, bijvoorbeeld. Tip: doe dit in het laatste uur, zodat de smaak intact blijft.

Aan de slag: Recept: runderstoofpotje met Guinness

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Kitchn | Beeld: Unsplash, Artur Kornakov